Український математик стала лауреатом престижної "Премії Салема" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український математик стала лауреатом престижної "Премії Салема"

Світ
670
Українська вчена Марина Вязовська отримала престижну “Премію Салема 2016”, що є аналогом Нобелівської, але для математиків.
Премія щорічно присуджується за видатні результати досліджень в сфері наукових інтересів Рафаеля Салема, перш за все в теорії рядів Фур’є.
Комісія присудила премію Марині Вязовській за її відкриття світового рівня – щодо щільної упаковки куль в 8 і 24-мірних просторах з використанням методів модульних форм.
Нагадаємо, що в 2016-му математик вирішила задачу, над вирішенням якої вчені працювали кілька століть: упаковки куль в 8-вимірному просторі і, в співавторстві – в 24-вимірному. Інакше кажучи, вчений знайшла рішення упаковки куль в евклідовому просторі. Досі відповідні результати були отримані лише для просторів розмірності 1 (прямої лінії), 2 (площини) і 3 (геометричної моделі простору, в якому ми живемо).
Марина Вязовська закінчила Київський природничо-науковий ліцей № 145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 2010-му році захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України на тему “Нерівності для поліномів і раціональних функцій та квадратурні формули сфери”, а в 2013 році отримала ступінь доктора природничих наук в Боннському університеті, захистивши дисертацію “Модулярні функції і особливі цикли” .
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас