Як привабити позичальника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як привабити позичальника

Кредит&Депозит
85
“ГЛОБУС” пропонує власний рецепт успіху.
Голова Правління Банку “ГЛОБУС” Сергій Мамедов узяв участь у круглому столі “Відновлення кредитування. Які кроки треба зробити банкам для зближення з бізнесом”, організованому 25 січня “Фінансовим клубом”.
Захід зібрав представників Верховної Ради, Національного банку України та фінансових кіл. Мета обговорення — знайти конкретні й реалістичні шляхи стимулювання кредитування, без якого стійке економічне зростання післякризової України малоймовірне. Наразі банки дуже обережні у питанні видачі кредитів, а кількість надійних позичальників на ринку вкрай обмежена.
Одна з головних причин, що зупиняє банки від активного кредитування реального сектору економіки — слабка захищеність прав кредиторів, зазначив Сергій Мамедов. Особливо це стосується тих випадків, коли свої борги відмовляється обслуговувати великий корпоративний клієнт. Тому “ГЛОБУС” обрав для себе іншу стратегію — Банк не видає одному клієнту суми, що перевищує 2 мільйони гривень. Це мінімізує ризики неповернення кредиту.
На думку Мамедова, кредитуванню можуть сприяти державні програми — зокрема, зі стимулювання експортерів і створення нових робочих місць. Як приклад, він навів сусідню Польщу де для працівників фіскальної служби створення нових робочих місць є одним з функціональних обов’язків.
Та важливо, щоб в процесі реалізації таких програм умови були однаковими для всіх, підкреслив Голова Правління Банку “ГЛОБУС”: “Наприклад, якщо держава декларує підтримку програмі енергоефективності, мова має йти не лише про державні банки”.
Уряд також повинен визначити пріоритетні напрямки розвитку української економіки, щоб дати орієнтир банкірам, вважає Сергій Мамедов. Паралельно має йти процес детінізації всіх секторів економіки, оскільки кредитування завжди будується на принципах прозорості та взаємної довіри.
За матеріалами:
Глобус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас