НБУ планує збільшення кредитування МСБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ планує збільшення кредитування МСБ

Кредит&Депозит
475
На думку НБУ, великий бізнес в Україні закредитований, а малому і середньому бізнесу не вистачає коштів для розвитку. До того ж МСБ, а також населення стають більш привабливими для надання позик, оскільки мають більший потенціал.
За словами директора департаменту фінансової стабільності НБУ Віталія Ваврищука, по співвідношенню кредитів корпоративного сектору до ВВП Україна є лідером серед країн Центральної і Східної Європи, тоді як за співвідношенням кредитів фізичним особам до ВВП країна знаходиться на останньому місці. «Корпоративний сектор в Україні все ще дуже закредитований. Рівень боргового навантаження зашкалює по цілим секторам економіки: прибуток підприємств значно менший, ніж їхні борги. А сектор домогосподарств має величезний потенціал для зростання».
З такою позицією згодні і самі учасники ринку. Голова правління банку «Глобус» Сергій Мамедов розповів, що банк свідомо відмовляється від надання великих сум кредитів через юридичні ризики. «Ми розуміємо, що при видачі великої суми виникає ситуація, коли позичальник через суди починає процес неповернення кредиту. Тому середня сума, яку ми видаємо, – це 800-900 тис. грн. В цьому випадку у позичальника немає мотивації для включення в судові процеси, адже витрати на провадження можуть бути вищими», – пояснив Сергій Мамедов. «Глобус» має намір сконцентруватися на видачі кредитів сумою до 2 млн грн.
Щоправда, є в кредитуванні МСБ і свої ризики. «Малий і середній бізнес приходять в банк з порожнім балансом, їм неможливо дати кредити», – попередив старший радник президента Альфа-банку Роман Шпек. Банкіри очікують, що невеликі позичальники навчаться складати фінансову звітність, яка дозволить отримувати кредити.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас