Нацбанк буде здешевлювати гроші - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк буде здешевлювати гроші - банкіри

Кредит&Депозит
4488
26 січня на засіданні монетарного комітету Нацбанку може бути прийняте рішення про зниження облікової ставки регулятора на 2% – до 12% річних.
“Ми не виключаємо, що досить сприятливі тренди вплинуть на рішення монетарного комітету НБУ в четвер. Зокрема, з істотних нововведень цілком можливе невелике зниження облікової ставки – в межах до 2%”, – вважає директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
“2%-ве зниження ставки Нацбанку цілком можливе. Одним з ключових завдань регулятора на поточний момент є реанімація кредитування в країні. Без нього важко уявити скільки-небудь значне економічне зростання. Тому чиновники будуть докладати максимум зусиль для зниження вартості ресурсів і поліпшення умов для кредиторів (потрібно приймати закони щодо захисту прав кредиторів)”, – доповнив колегу фінансовий експерт Василь Невмержицький.
Аналогічної точки зору дотримуються і інші банкіри. Але відразу говорять, що зниження нацбанківської ставки може позначитися тільки на вартості грошових ресурсів в Україні, але не вплине на валютний курс.
“На майбутньому засіданні НБУ може незначно знизити облікову ставку, проте такий крок вплив на валютний ринок не зробить”, – запевнив начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський.
Чого фінансисти не чекають від центробанку – це пом’якшення обмежень, що діють на безготівковому та готівковому валютному ринку.
“На мою думку, нових послаблень валютних обмежень чекати не варто. НБУ вже досить багато зробив у цьому напрямку в минулому році. Повне скасування валютних обмежень, введених в лютому 2015 року, на наш погляд, зараз малоймовірне. При зростаючому торговому дефіциті і слабкому притоці інвестицій в економіку фундаментальні фактори не дозволяють далі проводити лібералізацію без ризику дестабілізації валютного ринку”, – зазначив головний аналітик Укрсоцбанку Андрій Приходько.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас