Данилюк пообіцяв розібратися з конфліктом з приводу ввезення авто в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилюк пообіцяв розібратися з конфліктом з приводу ввезення авто в Україну

Казна та Політика
5917
Міністерство фінансів вивчить конфліктну ситуацію з тимчасовим ввезенням автомобілів в країну і проведе експертизу законопроекту, запропонованого групою народних депутатів для його врегулювання.
Про це сказав глава Мінфіну Олександр Данилюк журналістам, коментуючи підсумки короткої зустрічі з авторами законопроекту.
“Будемо розбиратися з цим питанням”, – сказав Данилюк.
Міністр зазначив, що рішення має бути виваженим, позаяк воно може стосуватися до 1,5 млн осіб.
“Данилюк нас запевнив, що проблему треба вирішувати, що він подивиться норму закону і дасть свою оцінку”, – підтвердив один з авторів законопроекту Володимир Парасюк.
Він зазначив, що така експертиза необхідна, щоб мінімізувати ризик вето на цей закон.
На думку депутата, прийняття цього документа ліквідує велику корупцію на кордоні, прибере черги на кордоні, поповнить держбюджет, а також стане першим кроком щодо впровадження в Україні вільного автомобільного ринку.
Як повідомлялося, законопроект №5567 “Про внесення змін до Митного кодексу (щодо врегулювання транзиту, тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування)” був зареєстрований у Раді 21 грудня 2016 року.
Автори пропонують дозволити власникам транспортних засобів (легкових автомобілів, вантажних автомобілів масою до 3,5 тонн) віком старше семи років їх тимчасове ввезення (терміном на рік) для приватного використання під письмове зобов’язання зворотного вивезення зі сплатою за кожний повний або неповний календарний місяць заявленого терміну перебування на митній території України щомісяця 0,5% суми митних платежів, які застосовувалися б при випуску автомобіля у вільний обіг.
Водночас відповідно до “Прикінцевих положень” законопроекту, в 2017 році ці відрахування складуть 0,2%, в 2018 році – 0,3%, а на 0,5% вийдуть тільки в 2019 році.
Збір пропонується сплачувати під час пропуску авто через зону митного контролю на кордоні, але в подальшому термін тимчасового ввезення можна буде продовжити на термін до 60 діб без перетину держкордону з внесенням відповідної суми.
Одна людина зможе “тимчасово ввезти” один автомобіль, але допускається можливість продовжувати тимчасове ввезення раз на рік.
Законопроектом пропонується замінити у Митному кодексі поняття “ввезення з метою транзиту автомобілів (в даний час – терміном до 5 днів) терміном “переміщення” із збереженням умови внесення застави у розмірі повної вартості розмитнення.
Як відомо, 24 січня перед Кабінетом міністрів зібралося близько 100 представників організації “АвтоЕвроСила”, які вимагають прийняття законопроекту 5567 для дозволу на використання машин з іноземною реєстрацією.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас