Економічний підйом в Китаї підтримується держстимулюванням - Fitch — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічний підйом в Китаї підтримується держстимулюванням - Fitch

Світ
385
Прискорення темпів економічного підйому в Китаї в кінці минулого року відображає той факт, що влада країни фокусується на досягненні короткострокових цілей за рахунок високих обсягів державних витрат, м’якої монетарної політики і нарощування боргового навантаження, відзначають експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch.
Така ситуація, на їхню думку, несе в собі “істотний ризик для середньострокової макроекономічної стабільності”.
Як повідомлялося, зростання ВВП Китаю в четвертому кварталі 2016 року прискорилося до 6,8% після підйому на 6,7% протягом трьох попередніх кварталів.
Експерти Fitch відзначають, зокрема, нарощування бюджетних вливань в держкомпанії: темпи збільшення держінвестицій в ці компанії в минулому році прискорилися до 19,1% з 10,7% в 2015 році.
“За межами державного сектору інвестиції в основні активи помітно ослабли, що підкреслює важливість стимулюючих заходів в плані підтримки попиту, а також підкреслює ризик того, що економіці КНР може не вистачати імпульсу, щоб продовжувати підйом за рахунок власних сил”, – йдеться в огляді Fitch.
За підсумками 2016 року китайський ВВП зріс на 6,7% при цільовому показнику уряду в 6,5-7%. Проте, підйом сповільнився до мінімального рівня з 1990 року в порівнянні з 6,9% в 2015 році.
Аналітики Fitch відзначають, що стійкий економічний підйом в Китаї маскує ряд небажаних подій в економіці, включаючи зростання обсягів кредитування, відтік капіталу і ослаблення нацвалюти. Ці фактори, на думку експертів, можуть послабити економічний підйом КНР.
Згідно з прогнозом Fitch, зростання ВВП Китаю в 2017 році сповільниться до 6,4%, а в 2018 році – до 5,7%.
“Базовий прогноз Fitch передбачає, що “високе боргове навантаження призведе до істотного уповільнення економічного зростання до кінця десятиліття, але не до фінансової кризи”, – йдеться в огляді.
Політика, результатом якої є збільшення економічних дисбалансів, буде негативним фактором для суверенного рейтингу навіть за відсутності жорсткого коригування, відзначають аналітики.
Рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Китаю за шкалою Fitch знаходиться на рівні “A+”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас