До 60 далеко: українців здивували реальним віком виходу на пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 60 далеко: українців здивували реальним віком виходу на пенсію

Казна та Політика
5660
Для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом Україні потрібно підвищити пенсійний вік, але це навряд чи вирішить проблему дефіциту Пенсійного фонду. Тут справа зовсім не в цьому: середній вік виходу українців на пенсію становить не 60 років, а 49.
Таку думку висловила керівник громадських програм Інституту суспільно-економічних досліджень Маріанна Онуфрик.
За її словами, діючий проект Меморандуму передбачає прийняття закону про пенсійну реформу до кінця грудня минулого року. Цього не сталося, тому МВФ посилив вимоги до віку українських пенсіонерів.
“Чим далі ми відтягаємо (пенсійну реформу. – Ред.), тим більші у нас будуть встановлюватися цифри з пенсійного віку. Звучали заяви, що ніхто не збирається підвищувати пенсійний вік, але всі розуміють, що ми від цього нікуди не дінемося”, – зазначила експерт.
Як підкреслила Онуфрик, реформування пенсійної системи в Україні не повинно зводитися тільки до підвищення пенсійного віку.
“У нас же питання не стільки в пенсійному віці, скільки в тих видах професій, які дають дострокове право на вихід на пенсію. У нас пенсійний вік затверджений на рівні 60 років, але середній вік виходу на пенсію – 49 років. Чому всі страждають – через 60 років або через 63 роки, коли у нас існує багато лазівок для того, щоб людям виходити на пенсію раніше?..
 Те, що підвищення пенсійного віку допоможе вирішити проблему дефіциту Пенсійного фонду – спірна заява. Це все буде робитися поступово і торкнеться виключно нових працівників. Адже якщо людина вже знаходиться на пенсії, очевидно, що для неї вже ніхто нічого не мінятиме. Таке нововведення буде мати незначний вплив на існуючу ситуацію”, – підсумувала Маріанна Онуфрик.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас