Третя сила: приватний газовидобуток напередодні чергового переділу сфер впливу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Третя сила: приватний газовидобуток напередодні чергового переділу сфер впливу

Енергетика
933
Минулий рік став «ювілейним» для приватного сектору, оскільки рівень газовидобування сягнув позначки 4 млрд кубометрів.
Також 2016-й відзначився початком поступового переформатування середовища учасників газовидобувного ринку. Окрім традиційно сильних груп, що свого часу сформувалися довкола екс-президента Віктора Януковича, олігархів Рината Ахметова, Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського, в Україні зароджується іще одна група, яка своїм центром бачить чинного президента Петра Порошенка.
Чотири мільярди кубометрів приватного бізнесу
Загальний видобуток природного газу в Україні у 2016 році збільшився традиційно всього лишень на 0,5% (на 91,1 млн куб. м) – до 19,987 млрд куб. м. Компанії, що входять до складу НАК «Нафтогаз України», в минулому році знизили видобуток газу на 0,8% (131,8 млн куб. м) – до 15,9 млрд куб. м. Основний газовидобувник – компанія «Укргазвидобування» – збільшила видобуток на 0,5% (74,7 млн куб. м) – до 14,6 млрд куб. м. Але державна компанія ще не оговталася від втрати частини видобутку на Донбасі та втрати обсягів від конфліктів з компаніями, що працюють за договорами спільної діяльності.
Традиційно псує загальну картину «Укрнафта», яка у минулому році знову знизила видобуток – на 13,7% (205,5 млн куб. м) – до 1,29 млрд куб. м. Хоча ще у 2013-му ця компанія видобувала 1,9 млрд кубометрів газу.
Для решти приватних компаній 2016 рік став символічним, оскільки була подолана чергова психологічна позначка у 4 млрд куб. м (видобуток газу зріс на 5,8% і склав за підсумком року 4,086 млрд “кубів”). Це рівно 20% від усього видобутку газу в країні та ринок щорічною вартістю майже $1 млрд. Отже, за три роки компанії наростили видобуток рівно удвічі.
Найбільшим газовидобувачем в минулому році стала компанія Рината Ахметова «Нафтогазвидобування» – із результатом 1,62 млрд куб. м (40% усього обсягу приватними компаніями).
Наступною за масштабом є група компаній Burisma, яку пов’язують із оточенням колишнього президента Віктора Януковича. Формально групу представляє екс-міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. Сильними сторонами Burisma є підтримка з боку США у вигляді сина віце-президента Джозефа Байдена, який є одним із директорів цієї ГК.
Компанії, що входять до складу групи, показали наступні результати: «Еско-Північ» – 614,6 млн куб. м, «Куб-Газ» – 207,4 млн куб. м, «Перша українська газонафтова компанія» – 110,4 млн куб. м, «Парі» – 21,28 млн куб. м, «Сістемойлінженірінг» – 74,9 млн куб. м. Загалом, у 2016 році Burisma не зуміла суттєво поліпшити свої показники, як було обіцяно у 2015-му.
Усі інші учасники пропорційно поділяють між собою решту – 30% ринку. Компанія «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського завершила рік із показником 310,5 млн куб. м. Структури Віктора Пінчука – «Природні ресурси» (227,4 млн куб. м) і «Східний геологічний союз» (11,3 млн куб. м) – разом також наближаються до позначки у 240 млн куб. м.
Іще одним крупним учасником є компанія «Смарт-холдинг» Вадима Новинського. Його компанії ПрАТ «Укргазвидобуток» (98,2 млн куб. м), «Регал Петролеум» (62,2 млн куб. м) і «Пром-енерго продукт» (30,6 млн куб. м) разом видобули 190 млн куб. м.
Зміни акціонерів, перевірки та звинувачення
На цьому список газових олігархів можна вважати вичерпаним. Проте, інтенсивний розвиток газовидобувної галузі і достатньо висока ціна газу для промисловості закономірно викликала інтерес у групи, яка вже третій рік поспіль формується довкола президента Порошенка. Окрім вугільних поставок з неконтрольованих територій Донбасу цю групу також цікавить прибуткова ніша видобутку газу. Минулого року процес «переговорів» або ділової дискусії перейшов в активну фазу.
Отже, протягом 2017-2018 років можна очікувати більш суттєвих змін у структурі власності як найбільших учасників ринку газовидобутку, так і дрібніших компаній.
Нагадаємо, у минулому році неабиякого резонансу набули конфлікти довкола «справи Онищенка» («Карпатинадраінвест», «Надра геоцентр»), розслідування Генеральної прокуратури проти Burisma Миколи Злочевського, арешти рахунків «Нафтогазвидобування» Рината Ахметова.
Показовими також стали зміни власності у структурі «Нафтогазвидобування». На початку 2016-го нідерландська компанія Salazie B. V. купила 25% акцій «Нафтогазвидобування» Ахметова. Водночас, нідерландська дочірня компанія DTEK Oil&Gas B. V. збільшила частку в статутному фонді «Нафтогазвидобування» з 36,64% до 55% акцій. Дискусії щодо причин продажу пакету акцій викликало і те, що Salazie B. V. була зареєстрована зовсім нещодавно – у серпні 2014 року.
Не менш симптоматичною була і заява першого заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка, що підприємство «Нафтогазвидобування» раніше належало компанії «Укрпромінвест», яка, у свою чергу, належить Кононенку і Петру Порошенку. «Чесно кажучи, я на сьогоднішній день, враховуючи те, що минуло так багато часу, якоїсь судової перспективи його («Нафтогазвидобування») повернення не бачу. Друга позиція: якщо ми це будемо робити, то з урахуванням політичних позицій нас з усіх боків звинуватять», – сказав Кононенко в контексті розповіді про те, що цей актив був відібраний у нього рейдерським шляхом.
Протягом трьох попередніх років Ігор Кононенко став відомим своїми дружніми відносинами та спільним бізнесом з Порошенком. Але за наявною інформацією, і НАБУ, і ГПУ, і ДФСУ у 2017 року планують «тримати руку на пульсі» щодо діяльності усіх названих компаній – «Нафтогазвидобування», Burisma, «Карпатинадраінвест і «Надра геоцентр».
Тим часом Burisma спростувала заяви народного депутата Олександра Онищенка, що перебуває за кордоном, про переговори президента Порошенка та його оточення із компаніями Burisma та «Нафтогазвидобування». Мова йде про заяви Онищенка, відповідно до яких Петро Порошенко намагався отримати $200 млн від «Нафтогазвидобування», але сторони зійшлися на $180 млн. Також Онищенко повідомив, що Порошенко хотів компенсацію у розмірі $100 млнвід формального власника Burisma Злочевського. І хоча Злочевський пропонував $50 млн, але сторони домовилися про $80 млн.
2017 рік Burisma зустріла з позитивним рішенням про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій щодо президента групи Миколи Злочевського та своїх компаній. «Дане рішення – це результат взаємної багатомісячної роботи двох команд – Генеральної прокуратури України та Burisma Group», – заявили в компанії.
А сам Микола Злочевський оптимістично заявив: «Завершення всіх процесуальних дій навколо Burisma Group дозволить більш інтенсивно нарощувати виробництво, збільшувати інвестиції у видобуток».
Висловився з цього приводу й один з незалежних директорів Burisma – екс-президент Польщі Олександр Квасьнєвський. «Дає надію те, що незалежний український суд зміг винести рішення, яке повністю відповідає рішенню британського суду. Для України рішення по М.Злочевському і Burisma матиме й інше позитивне значення – більш інтенсивна побудова енергонезалежної держави, оскільки Burisma Group зможе збільшити обсяги внутрішнього видобутку природного газу», – патетично заявив він.
Новий рік – нові розслідування
У контексті подібних заяв про «незалежний» український суд та співпрацю з правоохоронними органами доволі показовими є спогади учасників ринку газовидобутку про зовсім свіжі події 2011-2013 років. Тоді також відбувалися зміни власників компаній і у цьому звинувачували оточення екс-президента Віктора Януковича, але власники бізнесу висловлювали лише оптимістичні думки і ніхто не повідомляв про тиск або рейдерство.
Зрештою, не дивно, що 2017 рік розпочався із обшуків у «Полтавській газонафтовій компанії» (ПГНК), яка є дочірнім підприємством британської нафтогазової компанії JKX Oil & Gas Plc. У “турнірній таблиці” підсумків 2016-го ПГНК – із обсягом видобутку 174 млн куб. м – розташувалася відразу за крупними гравцями. Майже стільки ж видобувають компанії «Смарт холдингу» Вадима Новинського.
«Ми маємо намір поінформувати про сформовану ситуацію відповідні державні органи в Києві. Я вважаю, що такі дії Національної поліції створюють перешкоди нормальній діяльності JKX в Україні, а також завдають шкоди інвестиційному клімату країни в цілому», – заявив генеральний директор компанії JKX Oil & Gas Plc Том Рід.
Обшуки є частиною розслідування, яке бере свій початок іще у червні 2016 року. Співвласником JKX Oil & Gas Plc є Ігор Коломойський. Тоді JKX Oil & Gas підтверджувала, що компанія співпрацює з силовиками: «ПГНК співпрацює з правоохоронними органами, але, тим не менше, вважає, що дії прокурора повністю неправомірні». Тоді ж влітку 2016-го JKX просила допомоги у посольств США і Великобританії.
Наразі повідомлень про структурні зміни у JKX Oil & Gas Plc не надходило. І станом на середину 2016 року акціонерами компанії є Eclairs Group Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова – 27,54% акцій, Glengary Overseas Limited Олександра Жукова – 11,45% акцій, російська Proxima Capital Group володіє 19,92% акцій JKX. Водночас, за наявною у Forbes інформацією, 27,54%-ий пакет акцій може змінити свого власника.
Конфлікти, розслідування та перевірки на ринку видобутку газу можуть привести до появи у 2017-2018 роках «третьої сили», яка за обсягами може зайняти почесне місце після «Нафтогазвидобування» і Burisma.
Юрій Корольчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас