ФГВФО призначив тимчасовим адміністратором НК Банку екс-тимчасового адміністратора Інтеграл-Банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО призначив тимчасовим адміністратором НК Банку екс-тимчасового адміністратора Інтеграл-Банку

Кредит&Депозит
289
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) на підставі рішення правління Національного банку України (НБУ) від 19 січня про визнання НК Банку (Банк “Народний капітал”, Київ) неплатоспроможним, в цей самий день ввів тимчасову адміністрацію у фінустанову.
Згідно з повідомленням на веб-сайті ФГВФО в п’ятницю, тимчасова адміністрація буде працювати в банку один місяць – до 20 лютого включно. ФГВФО призначив тимчасовим адміністратором НК Банку Олега Андронова, який раніше був тимчасовим адміністратором, а потім ліквідатором Інтеграл-Банку (Київ).
Як повідомлялося, НБУ 19 січня визнав НК Банк неплатоспроможним у зв’язку з невідповідністю структури його власності вимогам щодо прозорості.
За даними НБУ, в даний час більше 85% акцій НК Банку належать особам, з яких жодна не є власником істотної частки в банку.
Єдиним власником такої частки є Валерій Макаренко (володіє 14,24% акцій), який, однак, отримав істотну частку з порушенням законодавства – без узгодження з НБУ – в зв’язку з чим тривалий час він був позбавлений права голосу.
НБУ при цьому відмовився узгодити банку самоліквідацію, оскільки закон “Про банки і банківську діяльність” передбачає, що така згода може бути надана тільки в разі відсутності у фінустанови ознак, за якими вона може бути віднесена до категорії проблемних або неплатоспроможних. НБУ нагадує, що в липні 2016 року Банк “Народний Капітал” був віднесений до категорії проблемних у зв’язку з невідповідністю його структури власності вимогам щодо прозорості.
За даними НБУ, кошти 99% вкладників НК Банку знаходяться в межах гарантованих 200 тис. грн і будуть відшкодовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб в повному обсязі. Всього в рамках відшкодування гарантованої суми Фонд виплатить близько 11 млн грн.
Банк “Народний капітал” (раніше – Фермерський земельний банк) заснований в 1993 році.
Згідно з даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2016 року за розміром загальних активів (265,06 млн грн) банк посідав 86-е місце серед 100 банків, що діяли в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас