Японські інженери подвоїли ККД сонячних елементів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японські інженери подвоїли ККД сонячних елементів

Енергетика
2339
Вчені Університету Кіото застосували оптичні технології, щоб створити надійні перетворювачі тепла в електрику, які вдвічі збільшують продуктивність сонячних елементів.
«Сучасні сонячні елементи погано справляються з конверсією видимого світла в електрику. Найращий ККД приблизно дорівнює 20%», – говорить Такаші Асано з Університету Кіото.
Високі температури виділяють світло на коротких хвилях, ось чому полум’я газового пальника стає при наростанні температури синім. Чим вища температура, тим більше енергії і тим коротші хвилі.
«Проблема, – пояснює Асано, – в тому, що тепло розсіює світло всіх довжин хвиль, але сонячний елемент працює тільки у вузькому діапазоні хвиль. Для її розв’язяння ми створили новий напівпровідник нанорозміру, який звужує діапазон хвиль для концентрації енергії».
Для виділення видимих ​​довжин хвиль потрібна температура в 1000° С, але звичайний кремній плавиться при температурі понад 1400° С, тому вчені протравили на кремнієвих платах безліч однакових і рівновіддалених циліндрів висотою приблизно 500 нм, що знаходяться на певній відстані один від одного і оптимізованих під потрібний діапазон.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас