Анна Теселько: що гальмує розвиток ProZorro.Продажі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анна Теселько: що гальмує розвиток ProZorro.Продажі?

Казна та Політика
1308
Всі без винятку активи, що належать Фонду гарантування вкладів фізичних осіб України (ФГВФО), з 1 лютого 2017 року будуть реалізуватися через систему ProZorro.Продажі*. Вона створена за аналогією і на тих же принципах, що і Система електронних державних закупівель ProZorro, але призначена для продажу майна ліквідованих банків. ProZorro.Продажі в тестовому режимі стартувала 31 жовтня минулого року, а з 1 січня поточного – стала обов’язковою.
Протягом двох з половиною місяців роботи в ProZorro.Продажі відбулося понад 65 успішних аукціонів. За цей час середнє збільшення стартової ціни склало майже 36,73%, а дохід – більше 72 млн грн.
Запуск системи, в першу чергу, зробив процес продажу майна ліквідованих банків прозорим і публічним. Також він перегородив шлях можливим “договірнякам”. І навпаки відкрив доступ до аукціонів всім бажаючим. Однак в процесі роботи ProZorro.Продажі зіткнулася і з негативними моментами, над ліквідацією яких планує працювати найближчим часом.
Довідка Finance.UA:
Система ProZorro.Продажі створена з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів і підприємців. Її мета – прозора, швидка і ефективна реалізація активів банків в стадії ліквідації, а також запобігання корупції завдяки централізації даних, громадському контролю і розширенню кола покупців.
Мінімальне зростання ціни в аукціоні
Перше, що дуже яскраво показала система, це проблема зі зростанням ціни. Велика кількість аукціонів – близько 80% – проходять зі зростанням вартості всього на 1%. Таке стає можливим у випадках, коли учасник торгів, щоб викупити майно або право вимоги, призводить свого друга номінально взяти участь в аукціоні.
Природно при лише одному зацікавленому покупці ціна істотно не підвищиться, а торги відбудуться. І хоч на даному етапі ProZorro.Продажі безпосередньо не бореться за максимальне зростання ціни, тенденцію підвищення всього на 1% виявлено. Тепер потрібно зробити такі приклади рідкістю, а не повторюваним процесом.
Ми сподіваємося, що частково цю ситуацію допоможе вирішити те, що з 1 січня всі нові аукціони з продажу активів ліквідованих банків будуть оголошуватися тільки в ProZorro.Продажі. А через місяць біржі віддадуть в систему всі без винятку лоти ФГВФО, які не встигнуть до того часу продати. Це збільшить кількість лотів та підвищить конкуренцію, чим вплине і на підвищення вартості активів.
Адже, на відміну від роботи на біржах, в торгах в ProZorro.Продажі може взяти участь будь-який бажаючий. Велика кількість учасників аукціону призводить до неможливості схеми з мінімальним підвищенням. Тому що навіть якщо двоє з них домовилися про умовну конкуренцію в торгах, вони не можуть бути впевнені, що в аукціон, з огляду на його відкритість, не зайдуть і інші. І тоді відбудеться справжній аукціон з реальним підвищенням ціни. Наприклад, в минулому році була подібна ситуація в ProZorro.Продажі, і тоді вартість зросла на 270%.
Зарегульованість процедур
Це навряд чи можна назвати корупційною схемою або схемою взагалі, але зарегульованість процедур істотно гальмує процес продажу майна.
Особливо яскраво вона проявляється, коли торги були оголошені, але не відбулися, і їх потрібно переоголошувати наново.
Проблема в тому, що для цього потрібно дуже багато часу. Якщо говорити докладніше, то на переоголошення аукціону в системі ProZorro.Продажі потрібно перепідписувати новий договір. Він ідентичний тому, що був завірений спочатку, але все одно документ доводиться заново погоджувати і візувати. У підсумку – лот не переоголошується по два-три тижні.
Що відбувається в цей період в системі? Нові лоти надходять двічи на тиждень, і їх кількість невелика. А лоти, які переоголошуются, до нового підписання договору неактивні. Тому виходить, що в системі ProZorro.Продажі активними є всього 25% аукціонів. Тобто, за наявності в системі понад тисячу торгів тільки в чверть з них можна подати пропозицію.
Зараз проблема занадто тривалого перевиставляння лотів виявлена, ​​і проектний офіс працює над її ефективним вирішенням. Швидше за все, процес буде автоматизовано. На даний момент в цьому напрямку вже зроблено перший крок – при заведенні лота в систему можна вказати, скільки разів за нього вже проводилися торги, що не відбулися.
Анна Теселько, керівник проекту “Публічні аукціони” торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас