Експерт назвав причини сезонних стрибків курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт назвав причини сезонних стрибків курсу гривні

Валюта
3745
У 2015 році максимальний курс долара 25 лютого становив 36 грн/дол, але вже рівно через три місяці долар можна було купити всього за 22 грн. Минулого року піку вдалося досягти раніше — 19 січня, коли готівковий курс розігнався до 27,5 грн/дол. На цьому рівні він протримався весь лютий, але вже в кінці червня знову опустився до 24,7 грн. Нинішній сезонний ривок з 27 грн/дол. на початку грудня до 29 грн /дол. в середині січня не відрізняється від ривка на ті ж 2 грн рік тому.
Таку думку висловив виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.
«Повторюваність ситуації стала для багатьох очевидною, що зменшило силу коливань. Поступово українці звикають до того, що усталена думка “долар буде тільки зростати” для періоду в кілька місяців вже не спрацьовує. І куплену на піку валюту потім доводиться продавати зі значними втратами», – зазначає експерт.
За словами Вишлінського, стрибки провокують багато в чому Мінфін і Нацбанк. «Винесемо за дужки давно перезрілу націоналізацію Приватбанку. Залишаються вже другий грудень поспіль “освоєння” бюджетних коштів у грудні і зарегульованість валютного ринку, що робить святкування Різдва дуже важливою причиною для виходу НБУ на валютний ринок з інтервенціями. Перша причина цього року була особливо сильна. До грудневого бенкету бюджетних організацій, що різко вирішили витратити залишки грошей, приєдналася ДФС з 16 млрд грн відшкодування ПДВ експортерам і Пенсійний фонд, другий рік поспіль який виплатив половину січневих пенсій у грудні», – зазначає експерт.
За словами Вишлінського друга причина – зарегульованість валютного ринку, яка призводить до більших, а не менших коливань курсу. «Коливання курсу і вимушені інтервенції НБУ на підтримку гривні, долара систематично пояснюються святами в США або Україні. За таким дивним фактором ховається введений в травні 2014 року обов’язковий продаж валютної виручки експортерів. Її розмір коливався протягом майже трьох років від 50% до 100% виручки і зараз становить 65%, які автоматично продаються банком протягом одного робочого дня незалежно від бажання клієнта і наявності попиту на валюту в цей день на ринку», – пише експерт.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас