Джон Харді: політичні заворушення в ЄС можуть створити суттєві ризики для євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джон Харді: політичні заворушення в ЄС можуть створити суттєві ризики для євро

Валюта
440
Минулий рік надзвичайно значною мірою характеризувався високим драматизмом і несподіваними поворотами. Але це зовсім не означає, що 2017 рік не принесе ніяких нових сюжетних поворотів і відступів.
Практично весь рік і без особливої помпи окремі валюти ринків, що розвиваються, вибилися в ряди лідерів зростання, частково за рахунок відродження спекуляцій валютними активами на тлі падіння процентних ставок в першому півріччі, але також і з огляду на те, що побоювання про “кінець світу” в результаті девальвації юаня зійшли нанівець, а вартість багатьох ключових сировинних товарів стабілізувалася і навіть серйозно зміцнилася.
Слідом за багатим на події 2016 роком (який американський долар завершив з позначкою, рекордною для останніх 13 років, лише після другого підвищення ставки з боку ФРС протягом циклу) перехід до 2017 рік знову пов’язаний з очікуваннями.
Новий рік вийде на швидкий старт, а в цілому може виявитися періодом горезвісних злетів і падінь на ринку через майже повсюдну наявність політичних ризиків. І більшою мірою це стосується не тільки США, але і ЄС.
На мій погляд, невизначеність навколо політичного майбутнього і навіть самого існування ЄС повернеться у всій своїй повноті саме в 2017 році. Завершивши період пост-2012 року, протягом якого Європейський центральний банк підтримував життєздатність ЄС як пацієнта за допомогою грошово-кредитного морфію.
Вибори мають відбутися в Нідерландах у березні, у Франції в квітні/травні (перший і другий тури), а в Німеччині на початку осені. До того ж, наявні особливі ризики дострокових виборів в Італії після провалу референдуму в кінці 2016 року (ініційованого колишнім прем’єр-міністром Маттео Ренці), а також після чергового звернення Греції з вимогою про нову реструктуризацію боргових зобов’язань.
Вважаю, що євро досягне дна на початку року, або незадовго до виборів у Франції, хоча це і здатне обмежити волатильність сильніше, ніж очікувалося.
Перспективи для євро затьмарені непевністю політичних сил, навіть у випадку, якщо Європейський Центральний Банк буде вдавлювати «монетарну педаль газу» в підлогу.
Переробка робочих основ ЄС необхідна в довгостроковій перспективі для збереження ЄС в існуючій формі, але подібний процес може зайняти роки, навіть якщо жодна держава не вийде зі складу валютного союзу протягом наступних 12 місяців.
При цьому інфляція в США буде рости вище очікувань, і деякі версії протекціоністських заходів Трампа будуть реалізовані спільно з податковою реформою, яка сприятиме підвищенню курсу долара США. Ми побачимо підвищення ставки Федеральної Резервної Системи (ФРС) більше, ніж очікується в даний час. Втім, до кінця року підвищення ставок почнуть процес уповільнення американської економіки, в той час як Європейський Центральний Банк почне обговорення зменшення купівлі активів.
За моїм прогнозом, пара EUR/ USD – падіння в бік паритету (рівності) або, можливо, трохи нижче протягом першої половини року, а потім підніметься назад вище паритету до кінця року, можливо – до 1,02.
Джон Харді, головний валютний стратег інвестиційного банку Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас