Що відбувається з доларом в Україні: як довго і на скільки подешевшає гривня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбувається з доларом в Україні: як довго і на скільки подешевшає гривня

Валюта
2697
Перші місяці зими готують українцям неприємні “сюрпризи” – традиційно в цей сезон очікується девальвація національної валюти. Так, найближчим часом долар в Україні може продаватися за 29-30 гривень, зазначають економісти. Причин для “падіння” кілька: попит на сировинних ринках знижується, українці заробляють менше за рахунок експорту, крім того, долари доводиться витрачати на купівлю енергоресурсів і погашення кредитів.
Чому дорожчає долар
Одна з головних причин девальвації гривні – падіння ділової активності, в основному, це стосується аграріїв. Восени виручки від експорту врожаю агрокультур були значно вищими. Традиційно в перші місяці зими активність падає, знижується валютна виручка. Чим менше експортної виручки – тим дорожчий долар в Україні.
“Менші надходження виручки від експорту врожаю агрокультур, які були основним джерелом іноземної валюти в осінні місяці. Водночас роль основного джерела валютної виручки поступово переймає металургійний експорт”, – зазначає заступник глави Нацбанку Олег Чупрій.
Ще одна причина зниження ділової активності на ринку – затяжні вихідні в Китаї (китайський Новий рік настане 28 січня і буде відзначатися 15 днів), зазначає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій. Через це відбувається спад на ринках руди і сталі, яку експортує Україна.
Валюту доведеться витратити на погашення кредитів. “У січні нам треба заплатити кредит МВФ та виплатити проценти по державних боргах”, – розповідає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. За словами експерта, на погашення заборгованості доведеться витратити близько 800 мільйонів доларів. Ці кошти можна взяти з золото-валютного резерву країни.
За словами Охріменка, також планувалося, що кредит погасять за рахунок нового кредиту. “На сьогоднішній момент головне – борги. Були плани, що на початку цього року Україна отримає новий кредит від МВФ і уряд за рахунок нового кредиту погасить старий. А тепер виходить так, що кредит нам не дали, можна погашати за рахунок золото-валютних резервів, або за рахунок власних джерел”, – розповідає президент Українського аналітичного центру.
Крім того, за словами Олександра Паращія, на національну валюту також вплине необхідність купувати енергоресурси за кордоном. За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, якби Україна в результаті енергоефективності та збільшення власного видобутку газу відмовилася від імпорту енергоресурсів, курс гривні можна було б утримувати на позначці в 18,5 гривні. “Я бачив нещодавно аналітику, яка показує: якби ми видобували свій газ в Україні, а не купували його за валюту, долар сьогодні при всіх тих проблемах, які ми маємо, не коштував би більше 18,5 гривень”, – заявив прем’єр.
Початок року, за словами економістів, традиційно важкий період для гривні. У 2015-му курс національної валюти за перші два місяці опустився з 24,9 до 30 гривень, за аналогічний період минулого року – з 16,6 до 20 гривень. У цьому ж році, прогнозують експерти, за січень-лютий можлива девальвація з 27 до 28,5 гривні. А при поганому сценарії – і до 30 гривень за долар.
Якщо Нацбанк скористається для погашення валютних кредитів резервом, курс долара, за словами Охріменка, залишиться в межах 27 гривень, якщо ж НБУ ухвалить рішення купувати валюту на ринку, курс підскочить до 28,5-30 гривень. За словами Олександра Паращія, в січні курс може піднятися до 28,5 гривень за долар. Згідно з прогнозом Concorde Capital, долар в Україні буде коштувати в середньому по року 28 гривень.
Фінансовий аналітик Єгор Перелигін впевнений, що до кінця року курс гривні відносно долара опуститься до 30-31 гривень.
Нацбанк обіцяє “рятувати” гривню
У найближчі тижні гривня, найімовірніше, зміцниться, а курси долара знизяться на різних сегментах валютного ринку приблизно на 0,5 гривні, вважає старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб. Девальвація гривні в цьому році пов’язана з поверненням після свят на ринок валюти імпортерів, валютними аукціонами.
Гривня буде поступово знижуватися до 28 за долар до кінця року, впевнений Вадим Іосуб. При цьому динаміка валюти багато в чому буде залежати від темпів проведення реформ і пов’язаними з цим черговими траншами кредиту МВФ.
Фінансовий аналітик Єгор Перелигін зазначає, що на сьогоднішній день українці не мають альтернативи для збереження купівельної спроможності, крім купівлі валюти.
“Вже більше 25 років нашої незалежності у населення немає інструменту хеджування. Щоб це вирубати на корені, потрібно почати з фундаментальних реформ: створити і розвивати фондовий ринок, нормальний валютний ринок, регулювати банки більш суворо, розвивати правову державу і фінансову грамотність. Якщо ви робите чистку банківської сфери, то робіть її швидко”, – вважає експерт.
“Національний банк готовий виходити на ринок з валютними інтервенціями для згладжування надмірних коливань і має достатньо інструментів для цього. Обсяг міжнародних резервів на початок січня становив 15.5 млрд доларів. Цього достатньо і для продажу валюти в ході інтервенцій, і для виконання зобов’язань уряду та НБУ”, – заявив Олег Чупрій.
Валютні вливання Нацбанку дозволяють збільшити пропозицію долара на ринку. Від співвідношення попиту і пропозиції залежить курс. 13 січня НБУ оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти. Обсяг аукціону – 100 млн доларів.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас