Економіці України дали втішний прогноз на 2017 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіці України дали втішний прогноз на 2017 рік

Казна та Політика
4007
Через 3 роки після Революції гідності українська економіка стабілізувалася і готова до зростання.
Про це в своїй статті пише експерт Atlantic Council, шведсько-американський економіст Андрес Аслунд.
Серед українських успіхів – скорочення дефіциту бюджету з 10% до 3% від ВВП. Державний борг стабілізувався на рівні 80%, хоча МВФ боявся, що він вийде з під контролю. Крім того, уряд скоротив непомірний податок на заробітну плату з 45% до 22%.
Іноземні платежі досягли балансу завдяки необхідній девальвації гривні, а обмінний курс стабілізувався на ринках. Українські золотовалютні резерви зросли з 5 млрд станом на лютий 2015 року до 15 млрд станом на кінець 2016-го. Що дозволило зменшити жорсткі заходи контролю з боку Нацбанку. Україна змогла все це зробити, попри жорсткий економічний тиск з боку Росії, вважає експерт.
Також він звернув увагу на приватизацію “Приватбанку”, з якої почалося завершення процесу очищення банківського сектору.
Жорстка монетарна політика НБУ, на його думку, дозволила скоротити інфляцію з 61% в 2015-му до 12% сьогодні.
Експерт також вказав: болюче підвищення тарифів було необхідним, як і запуск системи держзакупівель Prozorro та системи електронного декларування. Однак, все це не покращило повсякденне життя українців.
Українська економіка зросла на 2% в третьому кварталі 2016 року, але обвал впродовж попередніх двох років становив 17%. Якість державних послуг також потрібно покращити. І цим варто зайнятися в 2017-му році.
Новий рік повинен початися з реформи державного управління, яку Україна повинна проводити у співпраці з Євросоюзом. Урядові структури потрібно спростити, модернізувати і зробити більш прозорими і відкритими.
Автор звертає увагу на перші невеликі кроки у реформуванні систем освіти і охорони здоров’я.
Але найбільш важливим завданням на 2017 рік він називає реформування системи юстиції. Новий Верховний суд повинен з’явитися вже в березні.
Також експерт сподівається, що реформований уряд буде краще співпрацювати з приватним сектором. Дерегуляція поступово відбувається, однак не варто чекати значних зрушень у фіскальній чи митній системах. На це знадобиться ще рік.
Нинішні прогнози говорять про зростання в Україні на рівні 2-3% ВВП в 2017 році. Але він повинен стати роком значно більшого економічного зростання, пожвавленого експортом в Європу, на Близький Схід і в Китай. Скорочення інфляції і процентної ставки повинні пожвавити кредитування і внутрішнє інвестування. Виробництво енергоносіїв має теж пожвавитися з огляду на зменшення оподаткування.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас