Гонконг залишився найбільшим ринком IPO в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонконг залишився найбільшим ринком IPO в світі

Світ
306
Гонконгська фондова біржа за підсумками 2016 року утримала світову першість за обсягом первинних розміщень другий рік поспіль.
Як сказано в повідомленні оператора біржі HkEx, в 2016 році 126 компаній провели на ній IPO на загальну суму 194,8 млрд гонконзьких доларів ($25,1 млрд).
При цьому кількість угод скоротилася на 8,7%, а сума залучених коштів зменшилася на 26% і була мінімальною за вісім років.
На другому місці за вартістю IPO в 2016 році була Шанхайська фондова біржа ($16 млрд), на третьому – Нью-йоркська фондова біржа (NYSE, $11,87 млрд), пише South China Morning Post. У п’ятірку лідерів також входили Токіо ($9,6 млрд) і Копенгаген ($5,9 млрд), тоді як Лондон відступив на 8-е місце ($5,5 млрд).
На кінець 2016 року в котирувальний список Гонконгської фондової біржі входили 1973 компанії, або на 5,7% більше, ніж минулого року, повідомляє агентство «Сіньхуа». Ринкова вартість допущених до обігу акцій підвищилася на 0,3% і склала 24,76 трлн гонконгських доларів.
У 2017 році Гонконг чекає посилення суперництва з Нью-Йорком за звання головного ринку IPO в світі, пише Financial Times. У минулому році Нью-Йорк трохи випередив Гонконг, якщо брати сукупні показники NYSE і NASDAQ.
У поточному році відразу три технологічні компанії Китаю ─ Ant Financial (платіжна система Alibaba), фінансова платформа Lufax («дочка» страхової компанії Ping An) і онлайн-страховик Zhongan (спонсори – Ping An, Alibaba і Tencent) – вибирають майданчик для розміщення акцій, схиляючись до Нью-Йорку слідом за інтернет-гігантом Alibaba.
За підсумками кількох раундів фінансування за останні два роки інвестори оцінюють Ant Financial в $60 млрд, Lufax – в $19 млрд, а Zhongan – в $18 млрд.
У компаній залишається альтернатива у вигляді IPO в Шанхаї або Шеньчжені, де їм, імовірно, вдасться домогтися вищої ціни розміщення. Однак в силу громіздкості процесу схвалення подібних угод в Китаї «черга» на IPO може затягнутися принаймні на 19 місяців.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас