Ліміт в 50 тис. при купівлі за готівку: в НБУ детально роз'яснили нові правила — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліміт в 50 тис. при купівлі за готівку: в НБУ детально роз'яснили нові правила

Особисті фінанси
3061
Фізична особа має право здійснювати розрахунки готівкою з підприємством або підприємцем в межах 50 тис. грн протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами, повідомив Національний банк України (НБУ) в “Актуальних питаннях і відповідях щодо зниження граничної суми готівкових розрахунків за участю фізичних осіб “на своєму веб-сайті.
Згідно з повідомленням, дана норма передбачена пунктом 2.3. глави 2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою правління НБУ від 15 грудня 2004 року № 637 та пункту 1 Постанови № 210 в редакції, чинній з 4 січня 2017 року.
Як наголошується в повідомленні, при цьому кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.
НБУ також нагадав, що згідно з ч. 12 ст. 47 закону “Про банки і банківську діяльність” банк самостійно встановлює процентні ставки та комісійну винагороду за надані послуги, а ст. 53 цього закону банку забороняється встановлювати процентні ставки та комісійні винагороди на рівні нижче собівартості банківських послуг у цьому банку. Разом з тим, регулятор направив листи банківським асоціаціям з пропозицією спільно з банками опрацювати можливість оптимізації структури доходів і недопущення додаткового фінансового навантаження на фізичних осіб в частині сплати сум комісійної винагороди банку за переказ коштів.
Як підкреслив регулятор, безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень, і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.
“Слід зазначити, що здійснення безготівкових розрахунків за товари/послуги, вартість яких перевищує 50 тис. грн, є комфортним, безпечним і простим”, – йдеться в повідомленні.
Як пояснює регулятор, розрахунок між фізичною особою та підприємством (підприємцем) за товар (роботу, послугу), вартість якого перевищує 50 тис. Грн, повинен здійснюватися в безготівковій формі, в тому числі шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок. При цьому переказ може бути ініційований за допомогою, наприклад, платіжної картки. Такий розрахунок можна здійснювати шляхом внесення готівки для подальшого зарахування коштів на поточний рахунок юридичної особи, фізичної особи – підприємця – отримувача коштів.
Розрахунки між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню на суму, що перевищує 50 тис. грн, можуть здійснюватися, зокрема, шляхом: переведення коштів з поточного рахунку фізичної особи – покупця на поточний рахунок фізичної особи – продавця, внесення і/або переказ коштів на окремий поточний рахунок нотаріуса, відкриття фізичною особою депозитного рахунку на користь третьої особи, акредитивної форми розрахунків (покритого безвідкличного акредитива), внесення готівки на поточний рахунок продавця.
НБУ також повідомив, що відповідно до ст. 163-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), в тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу підприємця, посадових осіб юридичної особи.
Як повідомлялося, НБУ знизив граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб з 4 січня 2017 роки втричі – з 150 тис. грн до 50 тис. грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас