Нафтова дієта: обсяги видобутку доведеться знижувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтова дієта: обсяги видобутку доведеться знижувати

Енергетика
972
Світові виробники нафти, на частку яких припадає близько 60% видобутку, домовилися про її колективне скорочення. Таке рішення прийняли на зустрічі у Відні 30 листопада 2016-го країни ОПЕК, а вже 10 грудня його підтримали 11 країн, які не входять у цю організацію. Загальне скорочення складе 1,7-1,8 млн барелів на добу (б/д), що відповідає майже 2% добового видобутку.
Західні аналітики зазначають, що спільне рішення членів ОПЕК про скорочення видобутку було прийнято вперше за останні вісім років. А спільне з іншими великими виробниками ─ вперше з 70-х років минулого століття, що дозволило назвати віденські рішення історичними.
Цінове ралі
Ще до закінчення засідання картелю 30 листопада ціни на нафту почали зростати. На Лондонській біржі ICE вартість нафти марки Brent зросла на 8%, перевищивши показник $50 за барель. Хоча попередні вісім місяців коливалася на рівні $45-47 за барель. А вже 12 грудня Brent у Лондоні на короткий період досягла максимуму за останні 1,5 року ─ $57,2 за барель, а нафта WTI на NYMEX подорожчала до $53,92 за барель.
Напередодні Федеральна резервна система США заявила про підвищення базової відсоткової ставки на 0,25%, до 0,75%. У Bank of America Merrill Lynch зазначили, що підвищення ставки завжди позначається на котируваннях, тому що знижує «попит у країнах, що розвиваються ─ сааме вони значною мірою забезпечують зростання світового споживання нафти».
Ціна на нафту найбільше турбує її виробників. Спільну думку виробників висловив міністр нафти Нігерії Еммануель Качікву для телеканалу Bloomberg: «Усі розуміють одну основну річ: якщо ми це не зробимо (зниження видобутку ─ Forbes), ціни будуть знижуватися, і в багатьох країн ОПЕК виникнуть труднощі з національними економіками. Нам потрібні інвестиції для розвитку».
Глава департаменту аналізу сировинних ринків Bank of America Merrill Lynch Франсиско Бланш у коментарі Bloomberg спрогнозував, що «до середини наступного року ціни досягнуть $70 за барель».
Ціну в районі $60-70 за барель прогнозують і аналітики BMI Research. Вони очікують, що зниження надлишкових поставок нафти на ринок призведе до збільшення котирувань. Але при цьому уточнюють: якщо не буде порушень домовленостей про скорочення видобутку.
Повернулися до початку шляху
На частку картелю ОПЕК припадає скорочення в розмірі 1,2 млн б/д, на частку країн, які не входять в ОПЕК, ─ 558 000 б/д, хоча спочатку картель просив від них зниження на 600 000 б/д. Найбільша частка в скороченні припадає на неформальних координаторів обох сторін: від ОПЕК Саудівська Аравія готова скоротити видобуток на 500 000 б/д, від країн, що не входять в ОПЕК, Росія ─ на 300 000 б/д.
Скорочення видобутку нафти повинно початися вже в січні 2017 року. І протягом трьох-чотирьох місяців виробники вийдуть на обіцяні обсяги. При цьому вони чекають, що всі країни світу, особливо ті, що розвиваються, покажуть зростання економіки. А це дозволить знизити запаси нафти, які накопичилися від надлишку, і позитивно вплине на ціни.
У листопад 2016-го країни ОПЕК увійшли з показником видобутку 33,6 млн б/д, країни, які не є членами ОПЕК, ─ 64 млн б/д. При цьому Саудівська Аравія і Росія знову наростили видобуток до 10,63 і 11,25 млн б/д відповідно. І ось уже з цього рівня виробники нафти вирішили знижувати видобуток. Тобто фактично країни домовилися повернутися на рівень видобутку початку 2016 року.
Міжнародне енергетичне агентство вважає, що вже в першому півріччі 2017 року може настати дефіцит нафти в світі, який складе приблизно 0,6 млн б/д. «Але якщо виробники нафти не виконають свої зобов’язання, ринок ризикує зіткнутися з поверненням до періоду низьких цін і зростанням комерційних запасів нафти четвертий рік поспіль», ─ ідеться в останньому огляді агентства.
Ризик невиконання
Із 13 членів ОПЕК ─ а це Алжир, Ангола, Еквадор, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Нігерія, Катар, Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Венесуела і Габон ─ Іран, Лівію і Нігерію виключено із зобов’язань про зниження видобутку. З країн, які не є членами ОПЕК, віденську угоду підписали тільки Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Екваторіальна Гвінея, Казахстан, Мексика, Оман, Росія, Судан, Південний Судан, Малайзія.
Одним із найбільш затятих прихильників підвищення цін на нафту є Росія. За даними Bloomberg, всього $60 за барель дозволять їй збалансувати свій бюджет. Тому вона зіграла певну роль посередника між Саудівською Аравією та Іраном, нібито умовивши саудитів дозволити Ірану не скорочувати видобуток.
Втім, російські нафтові компанії почали вимагати в уряду компенсації. Ціна марки Urals з 14 листопада по 15 грудня 2016 року склала $47,82 за барель, або $349,1 за тонну. Крім того, міністр енергетики Росії Олександр Новак повідомив, що ніяких санкцій до тих, хто не скорочуватиме видобуток, застосовувати не планують.
Аналітики Goldman Sachs проаналізували 17 угод про зниження квот на видобуток за період з 1982 року і повідомили, що в середньому члени ОПЕК виконували свої зобов’язання на 60%. А в Morgan Stanley назвали показники порушень у 2000-2008 роках: квоти перевищувалися на 880 000 б/д. До того ж у Goldman Sachs вважають, що після зростання ціни до $60 ті ж сланцеві виробники з США можуть наростити виробництво і знову знизити котирування до $55 вже в першому півріччі. Для моніторингу щодо виконання угоди країни-підписанти створили групу, до якої увійшли Кувейт (очолив), Алжир, Венесуела, а також від країн, які не є членами ОПЕК, ─ Росія та Оман. Однак Венесуела й Іран виступили з пропозицією вже в I кварталі 2017 року провести саміт ОПЕК для встановлення нового механізму ціноутворення на ринку нафти. Жодної впевненості в тому, що скорочення видобутку спрацює, ні в кого немає.
Інна Коваль
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас