У єврозоні зафіксовано прискорення інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У єврозоні зафіксовано прискорення інфляції

Світ
1410
Споживчі ціни в єврозоні в грудні 2016 року зросли на 1,1% в річному вираженні, свідчать попередні дані Статистичного управління Європейського союзу (Eurostat).
Таким чином, інфляція різко посилилася в порівнянні з 0,6% в листопаді і виявилася максимальною з вересня 2013 року.
Консенсус-прогноз експертів передбачав зростання споживчих цін в єврозоні в грудні на 1% в річному вираженні, повідомляє MarketWatch.
Інфляція без урахування таких волатильних факторів, як ціни на енергоносії, продукти харчування та алкоголь (індекс CPI Core, який відстежує Європейський центральний банк), прискорилася в грудні до 0,9% в річному вираженні з 0,8% місяцем раніше. Грудневе зростання індексу CPI Core є максимальним за 5 місяців.
Прискорення темпів інфляції в єврозоні відображає, в першу чергу, зростання вартості енергоносіїв слідом за підйомом цін на нафту: Brent подорожчала в минулому місяці на 12,6%.
Ціни енергоносіїв в регіоні в грудні підскочили на 2,5% після зниження на 1,1% в листопаді.
Вартість продуктів харчування, алкогольних і тютюнових виробів збільшилася на 1,2% (0,7% місяцем раніше), послуги подорожчали на 1,2% (1,1%).
Споживчі ціни в Німеччині, розраховані за стандартами Європейського союзу, в грудні злетіли на 1,7% в річному вираженні, що стало рекордним підйомом з липня 2013 року. В Іспанії інфляція минулого місяця прискорилася до 1,4% з 0,5%, у Франції – до 0,8% з 0,7%.
Зростання темпів інфляції в єврозоні дозволяє припустити, що в Європейському центральному банку (ЄЦБ) почнеться обговорення того, наскільки адекватним є збереження нинішніх обсягів кількісного пом’якшення (QE).
У грудні 2016 року ЄЦБ повідомив про продовження програми QE, по крайней мере, до кінця 2017 при скороченні щомісячних темпів викупу паперів з квітня поточного року до 60 млрд євро з 80 млрд євро.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас