Британський індекс FTSE 100 завершив рік на історичному максимумі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британський індекс FTSE 100 завершив рік на історичному максимумі

Фондовий ринок
132
Британський ринок, торги на якому вже закінчилися, продемонстрував найбільший оптимізм в цьому році. У п’ятницю FTSE 100 збільшився на 0,32% – до 7142,83 пункту.
Таким чином, він завершив поточний рік на історичному максимумі, при цьому річний приріст став найістотнішим з 2013 року – 14,4%, відзначає MarketWatch.
FTSE отримав підтримку за рахунок двох факторів в цьому році. По-перше, на початку року сировинні товари, в тому числі нафта і метали, були в немилості у трейдерів, що призвело до їх серйозної недооцінки і створило чудові можливості для інвесторів, – зазначає аналітик Financial Orbit Кріс Бейлі. – Акції гірничовидобувних компаній виявилися дуже і дуже дешевими, і, якщо подивитися на папери BHP Billiton, видно, що їх вартість підскочила більш ніж удвічі з січневих мінімумів”.
Другим фактором стало червневе рішення Великобританії про вихід з Євросоюзу, каже експерт.
“Коли фунт стерлінгів подешевшав, той факт, що компанії індексу FTSE 100 отримують істотну порцію доходів від зарубіжних операцій, став чинити величезний вплив на ринок”, – говорить К.Бейлі.
Курс британської нацвалюти в цьому році впав на 17% відносно долара США і на 14% до євро.
Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 до 17:54 МСК піднявся на 0,32% – до 361,42 пункту. Він завершує 2016 рік зниженням на 1,2%.
Індекс так і не відновився повністю від втрат, зафіксованих на початку року через серйозну стурбованість інвесторів можливістю ослаблення економічного підйому в Китаї. Серед інших чинників, які тиск на індекс в 2016 році, – побоювання щодо слабких темпів зростання економіки єврозони і політична невизначеність, а також загроза банківської кризи в Італії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас