В Україні заборонили огульні перевірки бізнесу: Порошенко підписав закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні заборонили огульні перевірки бізнесу: Порошенко підписав закон

Казна та Політика
2449
Закон встановлює до 31 грудня 2017 року мораторій на проведення органами державного контролю планових заходів здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
Президент України Петро Порошенко підписав закон №1728-VIII “Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, прийнятий Верховною Радою 3 листопада 2016 року.
Як повідомляється на офіційному сайті глави держави, закон встановлює до 31 грудня 2017 року мораторій на проведення органами державного контролю планових заходів здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
Документ також визначає підстави і випадки, коли державний нагляд здійснюється: до 31 грудня 2017 року позапланові заходи державного нагляду здійснюються за письмовими заявами суб’єкта господарювання за його бажанням, за рішенням суду, в разі аварії, смерті в результаті нещасного випадку, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання.
Позапланові заходи державного нагляду на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання його законних прав проводиться органом державного нагляду за погодженням Державної регуляторної служби, яка до початку проведення контролю зобов’язана оприлюднити це узгодження на своєму офіційному веб-сайті.
Без цього проведення позапланового держнагляду забороняється; зокрема, суб’єкти господарювання, відповідно до закону, мають право не допускати посадових осіб органу державного нагляду без пред’явлення відповідного узгодження.
Дія закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) органом державного регулювання діяльності в сферах енергетики і комунальних послуг, органом-госрегулятором ринку цінних паперів, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику в сферах безпеки харчових продуктів і т.п .
Кабмін у шестимісячний строк з дня набуття чинності законом має розробити і затвердити стратегію і програму реформування системи державного нагляду, зокрема, в частині перегляду контрольних функцій держави з метою їх оптимізації та відповідного скорочення кількості органів державного нагляду і кулькості їх працівників.
Державна регуляторна служба в двотижневий термін повинна затвердити форму і порядок надання погодження на проведення позапланових заходів державного нагляду.
Закон вступає в силу з дня, наступного за днем ​​його опублікування, і діє до 31 грудня 2017 року включно.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас