Скандинавія відмовляється від готівкових грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скандинавія відмовляється від готівкових грошей

Фінтех і Картки
6059
До кінця 2017 року Данія, наслідуючи приклад Швеції і Норвегії, закриє останній в країні монетний двір, передавши карбування у Фінляндію. Раніше центральний банк Данії вже припинив друк нових банкнот і субпідрядника на це завдання поки що не призначено, настільки воно виявилося неважливим.
Утім, повністю відмовитися від готівки в найближчому майбутньому в країні не планують, але влада Данії каже, що шукає найбільш дешеві і ефективні альтернативи.
Скандинавія — не єдиний подібний регіон: центральні банки по всьому світу, від Венесуели до Індії, все частіше намагаються відмовлятися від готівкових грошей.
Відмова від них до 2020 року запланована і в Південній Кореї. Більшість центробанків сподіваються, що відмова від банкнот, особливо великого номіналу, ускладнить життя злочинцям, зокрема терористам і наркоторговцям.
За даними Банку міжнародних розрахунків, в Азії частка обороту готівкових коштів набагато вища, ніж у єврозоні або в Росії: наприклад, в Японії вона становить близько 21% ВВП, в той час як в Росії — 10,5%, а у Великобританії — менше 4%.
Скандинавія, безумовно, є лідером за цим показником: зокрема, у Швеції монети і банкноти становлять лише 1,8% ВВП.
Тому регіон часто називають піонером глобального переходу до відмови від готівки. Багато в чому саме перехід до електронних платежів допомагає країнам Північної Європи підтримувати модель «держави добробуту», так як він істотно знижує обсяг незаконно прихованих доходів.
Данія в цьому плані схожа на Швецію: у 1991 році готівкові гроші та банківські чеки становили 82% загального обороту грошових коштів, а в 2015 році їх частка становила лише 21% — навіть незважаючи на період негативних банківських ставок за депозитами. За даними міністерства податків Данії, обсяг тіньової економіки в країні з 2012 по 2014 рік скоротився на третину, з 45 млрд крон ($6,3 млрд) до 31 млрд крон. Причини такого різкого скорочення міністерство не вказує, але використання готівки за аналогічний період також знизилося.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас