Держава сподівається на Коломойського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава сподівається на Коломойського

Фондовий ринок
3565
Практично всі кредити бізнесу ПриватБанк видав компаніям своїх акціонерів – майже 150 млрд грн кептивних кредитів. В установі цю цифру називають «перебільшенням», вважають нормальним інсайдерське кредитування і визнають, що під час кризи частка поганих кредитів зростала. Втім, платникам податків доведеться заплатити 116 млрд грн, поки держава сліпо вірить, що Ігор Коломойський і інші акціонери погасять кредитні борги.
Гігантський пилосос
ПриватБанк націоналізований через те, що практично всі корпоративні кредити він видав компаніям, пов’язаним з Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, а також їхнім партнерам по бізнесу і тому перебував на межі банкрутства. Якщо на 1 квітня 2015 року потреба в капіталі Приватбанку становила 113 млрд грн, то до 1 грудня 2016-го «діра» у капіталі вже досягла 148 млрд грн, підрахували в НБУ. «Понад 97% всього корпоративного кредитного портфеля банку, який становив 150 млрд грн на 1 квітня 2015 року, було видано компаніям, пов’язаним з його акціонерами», – заявила голова Нацбанку Валерія Гонтарєва. Цей показник еквівалентний всьому обсягу залучених коштів фізичних осіб, які на 1 жовтня становили 155,4 млрд грн.
Від акціонерів і менеджменту зажадали скоротити «діру». «ПриватБанк мав вирішити ці проблеми. Менеджмент надав план докапіталізації і програму по зменшенню пов’язаного кредитування, акціонер дав особисту гарантію для виконання програми докапіталізації Приватбанку. Але ні банк, ні акціонери цю програму не виконали», – сказала Валерія Гонтарєва.
За її словами, проблема полягала в тому, що ці кредити були видані на «компанії, які не вели операційну діяльність, які не мали ніяких активів, ніякого cash flow, в цих компаніях працювали одна або дві людини». «Це модель олігархічного банкінгу: коли ти береш депозити у населення за дуже привабливими ставками, а потім ти надаєш ці депозити собі коханому на розвиток свого бізнесу, – зазначила глава НБУ. – Ми залучили велику міжнародну аудиторську компанію, яка підтвердила результати нашого стрес-тестування та діагностики адекватності».
Згідно зі звітом банку за III квартал, кредити та аванси клієнтам становили 194,3 млрд грн (кредитний портфель в 224,3 млрд грн мінус резерви в розмірі 30 млрд грн). У структурі портфеля до резервування на кредити юридичним особам припадає 166,7 млрд грн (74,4%).
Екс-член наглядової ради “Приватбанку” Віктор Лисицький вважає це нормальною практикою. «Я не противник інсайдерських кредитів, тому що це просто безглуздо. Зрозуміло і логічно, що якщо людина є співвласником банку, то чому б їй не отримати кредити на якийсь період часу для підтримки своїх бізнесів», – заявив він.
Керівництво Приватбанку не згодне з такими розрахунками НБУ. «Цифра в 97% – це перебільшення в будь-якому випадку, тому що коли називаються такі великі цифри, це означає, що вони не зовсім точні, – каже звільнений вчора голова правління Приватбанку Олександр Дубілет. – Було повернуто багато кредитів. У нас відтоки по депозитах були 70 млрд грн, вони рефінансовані НБУ на 38%. Щоб триматися в умовах відтоку депозитів, ми скорочували наш кредитний портфель і, звичайно ж, гасили найкращі кредити, а не найгірші. У багатьох випадках банк став власником закладеного майна і через цю процедуру став пов’язаною особою з позичальником».
Зазначимо, що перший заступник глави НБУ Яків Смолій, коли коментував це питання, вже назвав іншу цифру – «понад 90%». «Вважати, що це виведення капіталу за кордон? Ні. Я б так не говорив», – сказав він.
У звіті за ІІІ квартал ПриватБанк приховав галузеву структуру свого кредитного портфеля. Згідно зі звітом за II квартал, найбільше кредитів ПриватБанк видав у сфері торгівлі нафтопродуктами (20%), виробництві феросплавів (18%), сільському господарстві (15%), промисловому виробництві та хімічній промисловості (12%), у сфері авіаперевезень – 6%.
На думку Олександра Дубілета, проблема виникла через зміни підходу до таких кредитів. «Нацбанк змінив порядок обліку кредитних ризиків. Не всі типи застав, які приймалися раніше, тепер враховуються. Його інструкція на цей рахунок набирає чинності тільки 1 січня 2017 року. Звичайно, це право регулятора зробити жорстку інструкцію з обліку ризику. Але чи потрібно це Україні? Це питання до макроекономістів, Ради НБУ, міністра економіки», – скаржиться екс-банкір.
Держава займеться поверненням
Обсяг заборгованості колишніх акціонерів Приватбанку перед державою дорівнює розміру «діри». «Діра – 148 млрд грн. Ми дали пропозицію Мінфіну докапіталізувати на 116 млрд грн, тому що 32 млрд грн ми запропонували, згідно ст. 41.1 закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб», як необтяжені зобов’язання Приватбанку, направити для операції bail-in (конвертація коштів пов’язаних з акціонерами осіб у капітал банку. – FinClub)», – заявила Валерія Гонтарєва. Решту 116 млрд грн повинні бути повернуті шляхом погашення взятих кредитів.
Валерія Гонтарєва запевняє, що екс-акціонери Приватбанку пообіцяли погасити ці кредити: «Своїм листом до Кабміну акціонери зобов’язалися реструктуризувати кредити, надані банком юрособам з урахуванням вимог НБУ, і вони зобов’язуються це зробити до 1 липня 2017 року».
Тепер новий власник банку – Міністерство фінансів – буде займатися поверненням цих коштів. «Власники банку дали свої особисті гарантії, що ці кредити будуть реструктуризовані. Це означає, що під них будуть надані більш надійні застави», – повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк. За його словами, остаточна сума, що підлягає bail-in, буде визначена після аудиту, але обов’язковій конвертації в капітал підлягають єврооблігації.
«Вони розглядаються Нацбанком як пов’язані і будуть підлягати bail-in», – сказав міністр фінансів. Мова йде про два випуски єврооблігацій на $335 млн і субординований борг на $220 млн. Після цієї заяви котирування єврооблігацій Приватбанку впали до 25-32% від номіналу.
З цією позицією акціонери банку не згодні. «У НБУ є бажання довести, що у всьому винні власники, і що всі проблеми пов’язані з їхньою діяльністю. Можна оголосити, що це все пов’язані особи, але така позиція не логічна», – говорить Олександр Дубілет.
Крім проблем з кредитами у Приватбанку також велика заборгованість перед Нацбанком. За кредитами рефінансування він повинен регулятору 19 млрд грн, з яких 14 млрд грн є простроченими. Частина цих грошей бралася під застави та особисті гарантії екс-власника Ігоря Коломойського (серед застав – літаки, нерухомість і 11,46% акцій банку, купленого за 1 грн).
Президент Петро Порошенко, без остаточної згоди якого НБУ і Мінфін не могли зважитися на націоналізацію Приватбанку, вірить, що бізнесмен Ігор Коломойський поверне борги. «Для нас дуже важлива відповідальна позиція власників банку, яка зафіксована у листах уряду. Там чорним по білому написано, що вони підтримують перехід Приватбанку у власність держави», – заявив глава держави.
Шанси на повернення
У держави вже є досвід стягнення боргів з власників збанкрутілих банків, але вкрай негативний. Весь цей рік Нацбанк намагається стягнути з акціонерів Vab Банку, «Фінансової ініціативи», банку «Фінанси та Кредит» Імексбанку і Дельта Банку понад 11 млрд грн, які вони отримали під свої особисті гарантії, однак безрезультатно.
Суди просто знімають арешти, які були накладені на майно власників цих фінустанов. Регулятор звинувачує в цьому суди. «Судова система повинна бути реформована. Але Нацбанк не може зробити для цього нічого, крім як публічно заявляти про ці проблеми і звертатися до президента та правоохоронних органів», – обурювалася Валерія Гонтарєва.
Подальші дії уряду будуть прямо залежати від того, якого рівня застави були надані під видані інсайдерські кредити. «Потрібно розуміти, в якому саме стані перебувають застави під такі кредити. Можливо, є хороші застави і є погані.
Тому тепер цікаво, чи буде також націоналізована компанія «МАУ», пара феросплавних заводів і інші бізнеси Ігоря Коломойського», – говорить виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. Але Ігор Коломойський в боротьбі з державою Україна не дає слабину: міноритарні акціонери компанії «Укрнафта» влітку 2015 року подали на Україну позов у міжнародний арбітраж з вимогою стягнути з країни $5 млрд.
Якщо колишні акціонери Приватбанку не погасять інсайдерські кредити, їм загрожує кримінальна відповідальність. Про це повідомили і Олександр Данилюк, і Валерія Гонтарєва. «Вони розуміють, що їм потрібно, виконуючи реструктуризацію, прибрати свою відповідальність. Якщо вони цього не зроблять, для цього є компетентні органи в Україні та за межами України», – сказав міністр фінансів.
Олена Губарь
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас