Як можлива націоналізація Приватбанку може вплинути на курс, інфляцію, і співпрацю з МВФ - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як можлива націоналізація Приватбанку може вплинути на курс, інфляцію, і співпрацю з МВФ - експерт

Кредит&Депозит
13810
Питання не стоїть, потрібно чи не потрібно проводити націоналізацію Приватбанку. У меморандумі МВФ націоналізація вказана одним з пунктів, які, в свою чергу, є умовами надання чергового траншу з боку цього інституційного інвестора. Тобто якщо Україна зацікавлена ​​в продовженні кредитної програми, то вона цю націоналізацію проведе.
Про це Finance.UA розповів Антон Козюра, аналітик Альпарі.
“Варто зазначити, що з боку президента України ця ініціатива зустрічала якщо не спротив, то явно бажання пом’якшити/відкласти початок даного процесу. З одного боку, це обумовлено цеховою солідарністю з керівництвом банку, з іншого боку, явним розумінням, що просто так колишній губернатор Дніпропетровської області своє улюблене дітище не віддасть, а якщо і погодиться поступитися, то тільки на надзвичайно вигідних умовах”, – говорить Козюра.
За словами експерта, МВФ наполягає на приватизації, але питання в іншому: “Де взяти під неї кошти?”.
“Варіантів небагато – частково задіяти ті кошти, які виділялися з боку НБУ на докапіталізацію банку, частково за рахунок додаткової емісії, що, звичайно, розжене інфляцію. Також проблемою є отримання принципової згоди на націоналізацію з боку власника банку, і від того, буде цей процес добровільним чи примусовим, багато в чому залежатиме подальший розвиток ситуації”, – підкреслює експерт.
У разі якщо згода буде досягнута, зазначає Козюра, можна буде очікувати деякого розгону курсу гривні, проте в цілому ситуація залишиться під контролем регулятора.
Якщо ж процес буде розпочато незалежно від згоди сторін – ситуація з курсом нацвалюти, функціонуванням банківської системи в цілому може піти врознос, оскільки банк є системоутворюючим.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас