Антон Козюра: з чим пов'язане зниження обсягів інтернет платежів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антон Козюра: з чим пов'язане зниження обсягів інтернет платежів в Україні

Фінтех і Картки
847
Незважаючи на невеликі обсяги інтернет платежів в цілому і оплат пластиковими картками зокрема, у порівнянні з розвиненими країнами, обсяги платежів українців від року до року демонструють нехай і помірний, але приріст.
Основних причин низького приросту інтернет платежів кілька, і кожній з них варто приділити увагу, однак забігаючи наперед варто зазначити, що всі вони відносяться швидше до зовнішніх чинників, ніж до внутрішніх, пов’язаних наприклад, з консервативністю суспільства.
Перша група факторів – зниження обсягів інтернет платежів, пов’язане із забороною низки електронних платіжних систем, які раніше користувалися значним попитом. Так, на початку листопада Національний банк заборонив використання в Україні електронних грошей 4 торгових марок: Webmoney, Яндекс.Гроші, QIWI Wallet, Wallet one/Єдиний гаманець. Оскільки надання їхніх послуг не узгоджувалося з НБУ.
До другої групи факторів варто віднести помітне зростання зарегульованості інтернет платежів українських банків. Це може виражатися в стягненні додаткових комісій або замороженні частини додаткового капіталу, що виступає в якості гарантії, що також не додає популярності такому виду переказів.
Ще одним каменем спотикання виступає збільшений відсоток блокування зворотних платежів від контрагентів, з якими вже працювали клієнти. Часто такі платежі потрапляють під валютне регулювання і просто повертаються відправнику.
Третя группа – загальне зниження реальних заробітних плат, зростання тінізації економіки, поступальне зростання інфляції.
Справа в тому, що левова частка платежів, що надходять на картки українцям, це «білі» заробітні плати, які за останній час зростали незначно (щоправда повинні підвищитися з нового року), саме ці кошти в основній масі і використовувалися в інтернет платежах. І якщо в гривневому еквіваленті є деяке зростання, то в доларовому воно нівелюється інфляцією.
Як і згадувалося вище, незначне зростання обсягів інтернет-платежів, скоріше пов’язане з зовнішніми (економічними) причинами, а не з внутрішніми.
Відповідно, з поступовим виходом економіки з кризи зростатимуть і обсяги платежів.
Антон Козюра, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас