"Очікування не були виправдані": експерт про зону вільної торгівлі з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Очікування не були виправдані": експерт про зону вільної торгівлі з ЄС

Казна та Політика
3380
Два роки тому Україна отримала права продавати свою продукцію в ЄС без мит. Угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) дозволила українцям активніше завойовувати європейський ринок, а європейським підприємцям – український.
Щоправда, очікування щодо зниження цін на імпортні продукти не були виправдані, а квоти стали бар’єром для українських виробників, розповідає аналітик “Альпарі” Максим Пархоменко.
“Згідно з даними Єврокомісії і виходячи із заяв заступника міністра економічного розвитку Наталії Микольської експорт продукції в ЄС за останній рік виріс на 5%, в цілому займаючи 37% в частці експорту всіх товарів України. Найбільше ми експортували продукцію АПК, а саме мед, овес, цукор, солод і пшеничну клейковину, оброблені томати, виноградний і яблучний сік, м’ясо птиці, пшеницю, кукурудзяну і ячмінну крупу/борошно, зерно, повністю вичерпавши квоти по цих товарах. У цілому наші виробники нарощують експорт продуктів в країни ЄС, хоч і не значними темпами”, – розповідає експерт.
В цілому угодою про зону вільної торгівлі з ЄС, Україні було надано тарифні квоти на 36 видів продукції які ми можемо продавати без будь-яких мит. Але в разі вичерпання квоти, до виробника вводиться стандартне мито. Так, вже за перші півроку з 36 запропонованих квот українці повністю вичерпали половину. Виходячи з цього, українські виробники не можуть повністю реалізувати свій експортний потенціал на ринку ЄС.
“Крім того, що нам надані недостатні квоти, додатково труднощі при експорті продукції в ЄС створює сертифікація товарів. На теперішньому етапі деякі українські виробники зуміли домогтися дозволів на продаж своєї продукції в Європу. Причиною цього, є низька якість наших товарів або її невідповідність європейським регламентам. Виходячи з цього, ми можемо побачити, що більшу частину структури експорту займає сировинна спрямованість наших товарів, а саме продукції АПК (зерно, овес, пшениця)”, – розповідає експерт.
Також, за словами експерта, не виправдалося припущення про те, що на українському ринку буде засилля дешевих імпортних товарів.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас