Білорусь стає Кремнієвою долиною Східної Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь стає Кремнієвою долиною Східної Європи

Технології&Авто
4628
Білорусь відома сільським господарством і виробництвом агротехніки, проте останнім часом на передній план виходять білоруські ІТ-компанії. Центром нових технологій у країні став Парк високих технологій (ПВТ), в якому базується 164 компанії — від Viber до розробника World of Tanks.
Білорусь стає Кремнієвою долиною Східної Європи, вважає кореспондент Wall Street Journal Ольга Разумовська. Країну з населенням 9,5 млн людей відрізняє високий рівень освіти і відносно низька вартість праці. Незважаючи на репутацію останньої європейської диктатури, Білорусь стала одним з головних постачальників ІТ-технологій на експорт. У 2015 році ринок експорту Парку високих технологій склав $705,6 млн.
Парк високих технологій був заснований Валерієм Цекало після відвідування Кремнієвої долини. Він вирішив створити щось подібне в Білорусі. На даний момент в ПВТ базується 164 компанії з 25 000 співробітників. Більшість розробників ПЗ — білоруси. При цьому 41% компаній був заснований білоруськими інвесторами, а 35% — іноземцями.
В ПВТ розташований офіс компанії Game Stream — розробника World of Tanks від Wargaming. За даними SuperData Research, у жовтні кількість активних користувачів WOT на ПК та ігрових консолях склала 12 млн осіб.
Також серед резидентів Парку можна зустріти найбільшого постачальника послуг в сфері розробки ПЗ Epam Systems, офіс Viber Media і стартап Masquerade Technologies, який нещодавно продав додаток з обробки селфі MSQRD компанії Facebook.
На розвиток сфери ІТ в країні, на думку автора WSJ, також вказує конференція з відеоігр DevGAMM в Мінську, яка зібрала 1300 учасників з Білорусі, Росії, Польщі та інших країн.
За словами Ігоря Магазініка, засновника Viber і Juno, стартапам подобається працювати в Республіці Білорусь через культуру праці, високу трудову етику і якість фахівців.
Як відзначають представники місцевих стартапів, білоруські компанії відразу орієнтуються на західний ринок, і це дає їм перевагу перед російськими колегами. Крім того, незважаючи на політичну репутацію, країна забезпечує захист іноземним інвесторам. У Китаї, наприклад, діють більш жорсткі правила регулювання стосовно іноземних компаній, що не сприяє обміну досвідом та інтеграції.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас