ЮНЕСКО виділила $100 млн для захисту культурних цінностей в зонах конфліктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЮНЕСКО виділила $100 млн для захисту культурних цінностей в зонах конфліктів

Світ
89
На саміті ЮНЕСКО в Абу-Дабі прийняли рішення створити фонд у розмірі $100 млн для захисту культурних цінностей в зонах збройних конфліктів, $30 млн внесе Франція. Про це повідомляє Капітал з посиланням на «Радіо Свобода».
Кошти підуть на охорону, транспортування і реставрацію історичних об’єктів.
Багато з них – на території Сирії, Іраку та Ємену – постраждали від дій ісламістів і природних явищ. З 1052 об’єктів культурної спадщини, зареєстрованих в ЮНЕСКО, 55 перебувають під загрозою зникнення.
«Частина нашої історії вже втрачена назавжди, і фанатики прагнуть підірвати нашу віру в майбутнє», – йдеться в заяві, яку підписали фактичний лідер М’янми (Бірми) Аун Сан Су Чі, колишній генсек ООН Кофі Аннан, президент Ліберії Елен Джонсон-Серліф, письменники Орхан Памук і Маріо Варгас Льоса.
Бойовики «Ісламська держава» в Сирії та Іраку вважають стародавні споруди язичницькими ідолами, які слід стерти з лиця землі. Джихадисти неодноразово викладали в інтернет відеозаписи зі знищенням артефактів ассірійської епохи кувалдами і відбійними молотками. Деякі пам’ятники архітектури були зруйновані за допомогою бульдозерів.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас