"УПБ" імітував отримання коштів від покупців його нерухомості, - ГПУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"УПБ" імітував отримання коштів від покупців його нерухомості, - ГПУ

Фондовий ринок
674
25 листопада Шевченківський райсуд м. Києва задовольнив клопотання прокуратури м. Києва в рамках кримінального провадження №12015100000000616 й надав тимчасовий доступ до завіреної копії аудиторського звіту (з додатками), підготовленого ТОВ «Інтер-Аудит» щодо господарської діяльності «Українського професійного банку», який знаходиться в розпорядженні цієї фінустанови.
Як зауважується в ухвалі суду, за даними досудового слідства, службовими особами ПАТ «Український професійний банк» в кінці травня 2015 року, «діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших осіб, всупереч інтересам юридичної особи приватного права та всупереч встановленим постановою Національного банку України від 30.04.2015 №293/БТ обмеженням в діяльності банку щодо відчуження майна», прийнято незаконні рішення продати нерухоме майно, що є приватною власністю ПАТ «Український професійний банк», з подальшим відчуженням цього майна шляхом укладання договорів купівлі-продажу».
«Оплата покупцями нерухомого майна банку не здійснена і грошові кошти від них не надходили, а посадовими особами банку незаконно оформлено платіжні документи та проведено фіктивні внутрішньобанківські операції щодо зарахування як оплати по вищевказаним договорам коштів з депозитних рахунків інших клієнтів банку. Внаслідок зазначених незаконних дій посадових осіб ПАТ «Український професійний банк» спричинено тяжкі наслідки, що виразилось у віднесенні банку до категорії неплатоспроможних та спричиненні матеріальної шкоди державі і кредиторам», – йдеться в судовій ухвалі.
Раніше УПБ був визнаний неплатоспроможним 28 травня 2015 року. 28 серпня 2015 року НБУ відправив УПБ на ліквідацію. За даними Фонду гарантування, станом на 01 листопада 2016 року вкладники УПБ отримали компенсації в межах гарантійної суми на 632,9 млн грн (98,3% запланованих виплат).
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас