Експорт кругляку залишить Україну без карпатських лісів, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт кругляку залишить Україну без карпатських лісів, - експерти

Казна та Політика
2779
В Україні задумалися над тим, до чого призведе скасування мораторію на експорт круглого лісу. Експерти впевнені, карпатські ліси можуть зникнути раніше ніж через 10 років.
Лісоруби говорять, що збувати дерево всередині країни не вигідно, адже вже в ЄС українську деревину можна продати в 10 разів дорожче.
“Та й немає у нас такого потужного виробництва, щоб замовлення всередині країни приносили істотний заробіток. Тож за кордон продавати все одно вигідніше. Правда, круглий ліс під час заборони просто так не вивезеш, тому маскується під дрова або що-небудь ще, легальне” , – розповів житель села Кваси біля Рахова Володимир.
Найчастіше закарпатців посилають рубати ліс на Львівщину або Буковину, Прикарпаття, тутешніх жителів – на Закарпаття та в інші області. Так роблять через принципових місцевих чиновників, готових дороги перекривати, але не допустити вивезення нелегально зрубаного лісу. А ще – активістів, які тут же піднімуть галас. А в селах скоро б чутка пішла, що йдуть рубати туди-то і вивозити туди-то. Щоб уникнути цього, “у себе вдома” на рубку нікого не посилають.
“Взагалі, це багаторівнева система, у кожного учасника – своя задача. Є ті, хто рубає, хтось із працівників лісгоспу шукає вихід на збут – але не прямо, а через посередника з прикордонної зони. Закарпатті цим славиться. Вони вже мають вихід на покупця в ЄС, але перша людина, що купив ліс – не кінцева ланка, він перепродує деревообробним або меблевим підприємствам. Це довгий ланцюжок, що теж у цій справі для них необхідно, щоб не можна було відшукати кінці. А за документами – все чесно. Тому в схему, я вважаю, включені і правоохоронці, і митниця, яка “не бачить” круглий ліс у вантажівці з нібито “дровами”, – розповів еколог.
За словами фахівця в сфері екології Ігоря Антаховича, після скасування мораторію все швидко повернеться на круги своя.
Раніше говорили – з таким темпом карпатські ліси зникнуть через 10 років. Після скасування мораторію, думаю, це може статися навіть швидше. рубку складно проконтролювати, особливо – в гірських районах, де може творитися повна вакханалія. Із моїми словами погодяться всі ті співробітники лісгоспів, які не пов’язані з грошовими потоками від вивезення лісу”, – наголосив він.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас