Як в Україні роблять мільйони на символах СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Україні роблять мільйони на символах СРСР

Казна та Політика
1103
У Києві назріває новий скандал. Скульптори б’ють на сполох і вимагають розповісти, де зараз знаходяться знесені пам’ятники радянських часів, що представляють історичну цінність. Як з’ясували ЗМІ, вартість деяких примірників може досягати кількох мільйонів гривень. До речі, в столичних пунктах прийому кольорових металів зізнаються: до них привозять пам’ятники.
Цікавляться іноземці
Доля декоммунізованих недавно пам’ятників Києва виявилася дуже туманною. Як з’ясували «Вести», поспілкувавшись зі скульпторами, владою і депутатами, нікому не відомо, де знаходиться більша частина з них. Першим долею пам’яток зацікавився київський скульптор Костянтин Скритуцький.
«Наприклад, недавно прибрали пам’ятник «Камінь – зброя пролетаріату», який стояв біля кінотеатру «Жовтень» на Подолі. Думаю, більшості киян цікаво, де він зараз. Адже бронзовий пам’ятник розміром в людський зріст і вагою не менше 150 кг коштує зовсім не дешево», – сказав Скритуцький.
Скульптор розповідає, що багато меморіальних дошок також містять цінні метали. «Крім того, з будівель і воріт зникли елементи радянської символіки: серпи з молотами, комуністичні гасла. А цей декор часто був виконаний з чавуну і бронзи», – каже Скритуцький.
З огляду на ринкові розцінки на кольорові метали, зокрема – бронзу, вартість більшості примірників на чорному ринку може сягати мільйона гривень. Як розповів заступник начальника музею авіації, де зберігається частина демонтованих пам’ятників епохи СРСР, Анатолій Фатов, багато з них викликають величезний інтерес серед приватних колекціонерів.
«По-перше, там бронза. А по-друге, за кордоном наші пам’ятники почали дуже високо котируватися, особливо для приватних колекцій. До нас тепер часто почали навідуватися різні люди, в тому числі і народні депутати. Тому ми сховали пам’ятники в ангари і поставили під охорону. Про всяк випадок…» – говорить Фатов.
Готові прийняти в будь-якій кількості
З метою експерименту «Вести» вирішили зателефонувати в столичні пункти прийому металобрухту, представившись щасливими володарями недавно демонтованої скульптури «Камінь – зброя пролетаріату», і запропонували здати її на металобрухт. Цікаво, але в усіх пунктах прийому у нас погодилися її прийняти, пообіцявши дотримуватися конфіденційності і ніяких документів не вимагали.
А в одному навіть зізналися, що ми не перші, хто звертається до них з таким проханням. «Кілька тижнів тому до нас привезли близько десятка меморіальних дощок, всі бронзові», – сказали нам в пункті прийому. До слова, вартість 1 кг бронзи в різних пунктах коливається від 70 до 90 грн.
А враховуючи, що середня вага пам’ятників становить близько однієї тонни, гроші за нього можна отримати чималі.
Також в пунктах прийому нас запевнили, що готові приймати будь-яку кількість і будь-яку вагу, причому, якщо вийдемо на необхідні обсяги, обіцяють навіть переглянути ціну. «Хоч 10 тонн, аби це була справжня бронза».
Ніхто не в курсі
З’ясувати ситуацію ми спробували в Київраді. Її секретар Володимир Прокопів, який був ініціатором створення музею радянської окупації, переадресував питання.
«Зверніться краще до профільного департаменту і управління культурної спадщини», – сказав він. Трохи більше нам вдалося з’ясувати в комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики. «Багато пам’ятників вивозяться в авіамузей, ще частину курирує одне з районних підрозділів «Київзеленбуду», – сказав нам секретар комісії Олександр Поживанов.
Втім, в самому музеї кажуть, що за весь час до них надійшло лише 14 експонатів. «У нас – всього нічого. Погруддя Примакова, пам’ятник чекістам з Либідської, а також 12 меморіальних дощок», – сказав Анатолій Фатов. А ось де всі інші, опитані нами чиновники сказати так і не змогли.
«Як це – всього 14, повинно бути більше!» – Обурився Поживанов і пообіцяв оформити відповідний запит до мера. У «Київзеленбуді» від питання теж відхрестилися: «Які пам’ятники? Ми квіточками займаємося».
У департаменті культури чіткої відповіді ми також отримати не змогли. «Ми їх не демонтували, які можуть бути до нас питання», – відповіла нам директор департаменту Діана Попова. Не володіє інформацією про перебування пам’ятників і профільний заступник голови КМДА Ганна Старостенко. «Не ми цим займаємося, звертайтеся до департаменту благоустрою».
Антон Драннік, Богдан Приходько, Володимир Ніколаєв
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас