Як в Україні змінюються ціни на їжу, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Україні змінюються ціни на їжу, - експерт

Особисті фінанси
2919
Дані Держстату про здешевлення їжі в Україні, м’яко кажучи, перебільшені, вважає голова Асоціації постачальників роздрібних мереж Олександр Дорошенко.
“Наприклад, відпускна ціна виробників курячих яєць за останні 10 днів або трохи підросла, або залишилася на тому ж рівні, те саме можна сказати і по роздрібно-оптові ринки, а Державна служба статистики зафіксувала чергове зниження ціни на 8%”, – дивується він .
За його даними, в останні два тижні продовжилося також зростання цін на молочні продукти (в середньому, на 1,5%), цукор (на 1,2%).
За 50 днів “пілотного” проекту Кабінету Міністрів про скасування цінового регулювання на соціально значущі продукти харчування картина наступна (порівнюється підвищення або зниження ціни з 30 вересня по 20 листопада 2015 і 2016 років):
  • Рис в минулому році подешевшав на 5,0%, а в цьому подорожчав на 0,5%
  • Хліб житній в 2015р не змінювався в ціні, а в 2016 подорожчав на 2,3%
  • Яловичина в 2015 подешевшала на 0,9%, а в 2016 році подорожчала на 0,3%
  • Свинина в 2015 і 2016 знизилися в ціні, на 6,2% і 3,2%, відповідно
  • Борошно пшеничне вищого ґатунку в 2015 році – подешевшало на 0,4%, а в 2016 – зросло в ціні на 1,7%
  • Ковбаса варена першого сорту в 2016 році подорожчала на 2,5%, тоді як в 2015 році – на 1,7%.
  • Молоко в 2015 і 2016 роках зросло в ціні, на 5,4% і 8,9%, відповідно
  • Сметана в 2015 і 2016 роках подорожчала на 4,7% і 9,0%, відповідно
  • Масло вершкове в 2015 і 2016 роках зросло в ціні, на 4,5% і 13,6%, відповідно
  • Олія соняшникова в 2016 році за місяць практично не змінилася в ціні, тоді як в 2015 році за той же період ціна на олію соняшникову знизилося на 0,7%.
     
    Натомість українцям стали більш доступними овочі. У минулому році борщовий набір подорожчав на 20-70%, в цьому картопля подорожчала на 4,5%, буряк на 4%, а ось капуста подешевшала на 2,1%, морква – на 8,5%, цибуля – на 8,1%.
“З позитиву хочеться відзначити продовження здешевлення цитрусових. Так найдешевший апельсин в середньому на ринках коштує 23,75 грн./кг, а за останній тиждень він став дешевше на 1,75 грн. Лимони впали в ціні на 2,75 грн./кг, до 35 грн. На півтори гривні за тиждень подешевшали і грейпфрути (30,75 грн./кг)”, підсумував Дорошенко.
Але експерт попередив: загальна тенденція подорожчання продуктів харчування продовжується, а її пік припаде на січень-лютий наступного року.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас