В Україні почав відновлюватися ринок рітейлу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почав відновлюватися ринок рітейлу

Фондовий ринок
1341
Після кризи 2014-15 років роздрібний ринок України почав своє відновлення, вперше демонструючи зростання товарообігу в 2016 році.
Позитивні зміни на ринку також підтверджує вихід нових зарубіжних (хоч і в основному за франчайзинговою моделлю) і українських брендів, повідомили в Українській асоціації рітейлерів.
У 2016 році в Україні з’явився ряд нових брендів з Італії (Tezenis, Atos Lombardini, Isabel Garcia), Німеччини (Steiff), США (Converse), Туреччини (KIWI) і Єгипту (Ravin jeans).
У торгових центрах відкрився ряд магазинів українських брендів, таких як Kids Republic, Miracle Me, Goldi.
Динаміка FMCG роздробу в 2016 році також позитивна – спостерігається відкриття магазинів по всій території України.
Серед мереж, що найбільш активно розвиваються – Eva, Watsons, ProStor, ATБ.
Виграють від пожвавлення роздрібного ринку девелопери – попит на торговельну нерухомість зріс. Якщо в 2014 році рівень вакантності торгової нерухомості в Києві становив 7,3%, то до другого кварталу 2016 він знизився до 4,1%.
Про потенціал розвитку роздрібного сегмента в Україні свідчать кілька чинників.
“По-перше, до кризи 2014-15 років роздрібний ринок в Україні був одним з найбільш динамічних серед країн Центральної і Східної Європи. Відновлення цього ринку вже почалося, а значить можна очікувати подальшої позитивної динаміки. По-друге, в Україні насиченість міст-мільйонників торговими центрами значно нижче, ніж в найближчих європейських країнах”, – зазначив партнер департаменту фінансового консультування компанії Deloitte Дмитро Ануфрієв.
Згідно з прогнозами Ukrainian Trade Guild, в 2017 році очікується введення в експлуатацію близько 400 тис кв. м.
Основні фактори, що стримують інвестиції в рітейл і девелопмент, ті самі, що і у відношенні до всієї інвестиційної привабливості України – корупція, слабкий захист кредиторів/інвесторів, макроекономічна нестабільність, обмеження на виведення дивідендів, низька платоспроможність населення.
Крім того, на роздрібний ринок негативно впливають непрозорі бізнес-процеси, такі як відсутність контролю за роздрібним товарообігом, наявність сірого імпорту, неофіційні зарплати персоналу.
Поки що основні інвестиції в український ринок роблять місцеві гравці, як в розвиток існуючого бізнесу, так і в придбання нового.
Серед помітних M&A угод в 2016 році – придбання інвестиційною компанією Dragon Capital логістичних центрів East Gate Logis
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас