Чого чекати від саміту Україна — ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого чекати від саміту Україна — ЄС

Казна та Політика
356
Вже цього четверга, 24 листопада, у Брюсселі відбудеться 18-й саміт Україна — ЄС. На ньому планують розглянути питання лібералізації візового режиму України з Євросоюзом, а також виконання Мінських домовленостей. Чи чекати нам позитивних підсумків і з чим на саміт поїде президент?
БЕЗВІЗ. У порядку денному, який опублікувала днями місія України при ЄС, значиться понад 20 питань. Першим стоїть обговорення пріоритетів у політичних та економічних питаннях нашої країни, а також допомога Євросоюзу. Далі значиться питання співпраці у сфері юстиції, включаючи лібералізацію візового режиму.
Окремим блоком виносяться питання безпеки: ситуація в окремих регіонах Донецької і Луганської областей, виконання Мінських домовленостей, а також обговорення незаконної анексії Криму і Севастополя.
Нагадаємо також, що минулого четверга Комітет постійних представників від імені Євроради підтвердив бажання надати безвізовий режим Україні. Раніше про готовність піти на такий крок заявив і президент Європарламенту Мартін Шульц: “Хочу підкреслити: не тільки Україна має потребу в ЄС, але і ЄС має потребу в Україні. Саме тому ми продовжимо цю підтримку України”.
Проте експерти вважають, що саміт стане скоріше декларативним заходом і чекати якихось проривів у питанні безвізу від нього не варто. “Саміт не розробляє документів, які б могли змінити нашу соціально-економічну дійсність.
За великим рахунком, він навряд чи закінчиться чимось проривним — з урахуванням мінливої ситуації в США всі ключові рішення будуть закладені вже на період нової адміністрації (її новий президент Дональд Трамп представить тільки після 20 січня наступного року після інавгурації. — Авт.). Але, можливо, ми отримаємо чергові гарантії для безвізового режиму і навіть почуємо період його чинності. Я ставлю на початок 2017-го”, — говорить політексперт Руслан Бортник.
У свою чергу експерт-міжнародник Андрій Бузаров вважає, що саміт всього лише проміжний етап, і ніяких тармінів Україні по “безвізу” не скажуть. А ось у парламентському комітеті з питань європейської інтеграції, навпаки, чекають позитивного рішення. “Минулого тижня ми прийняли кілька звернень до ЄС, в тому числі і щодо візової лібералізації.
За ці документи проголосували всі фракції, і це зведена позиція нашого парламенту. А те, що повинен зробити Брюссель, — це вже односторонній процес, і він однозначно має піти на такий крок. Звісно, ми очікуємо позитивного результату — нам його обіцяли в цьому році”, — розповіла нам нардеп від БПП і представник комітету Оксана Юринець.
ДОНБАС І САНКЦІЇ. Другим важливим питанням, яке обговорюватимуть на саміті європейські лідери, стане ситуація на Донбасі і в Криму. Бузаров вважає, що саме з цим поїде туди український президент: “Буде зроблено акцент на тому, що РФ не виконує Мінські угоди і необхідно продовжувати санкції, а можливо, навіть посилити їх. Але сумніваюся, що питання санкцій порушать — їх уже й так продовжено на півроку, а деякими західними партнерами взагалі на рік”.
Так, експерт нагадує, що минулого тижня прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей і канцлер Німеччини Ангела Меркель вже пообіцяли продовжити санкції. До цього рішення приєдналася також і Швейцарія. Однак Бортник наполягає, що включення питань щодо Донбасу та Криму зумовлено саме питанням розширення і продовження всіх обмежень. “На носі кінець року, і, швидше за все, їх продовжать всі наші західні партнери. Підстав для їх скасування немає”. Юринець зазначає, що питання це буде однозначно порушуватися. Більше того, вона сподівається, що на саміті буде прийнято рішення парламентської асамблеї НАТО, ухвалене днями і щодо російської агресії на сході України.
Асамблея НАТО і агресія РФ на Донбасі
Багато про Україну говорили і на парламентській асамблеї НАТО, яка пройшла у вихідні в Стамбулі. Так, делегація Верховної Ради представила два відеозаписи, на яких зображені російські кадрові військові і військова техніка на Донбасі. Крім того, на засіданні комітету з питань цивільного виміру безпеки ПА НАТО представники Альянсу продемонстрували доповідь “Дві війни України”.
“Існує достатньо доказів присутності російських військ і систем озброєння на Донбасі: російські військові, яких взяли в полон військовослужбовці української армії, і супутникові знімки НАТО.
Також про це свідчать дані спостереження верховного головнокомандувача об’єднаними збройними силами в Європі, генерала Філіпа Брідлава, які підтверджують заяви першого заступника голови СММ ОБСЄ Олександра Хуга про те, що спостерігачі бачили докази присутності російських солдатів і зброї на цій території з самого початку конфлікту”, — цитує доповідь у себе на сторінці у facebook нардеп від БПП Мустафа Найєм.
Ілля Требор
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас