Негативні очікування росіян посилюються: люди запасаються продуктами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Негативні очікування росіян посилюються: люди запасаються продуктами

Світ
2010
У Росії економічна криза різною мірою зачепила три чверті населення, причому 27,5% вважають себе сильно постраждалими – це на 3 в.п. більше, ніж місяць тому.
Близько третини опитаних побоюються втратити роботу, зросла частка тих, у кого зарплата знизилася, а платити її стали з затримками.
Якщо у вересні росли позитивні оцінки економічної ситуації, то до жовтня помітно збільшилися негативні. Тих, хто не помічає змін, стало, істотно менше, а тих, хто бачить помітні погіршення, – на 7% більше. Оцінки економічної ситуації відрізняються нестабільністю, констатують у моніторингу.
Порівняно з вереснем на 3 в.п. зросла частка тих, хто вважає, що ситуація погіршується, йдеться в жовтневому опитуванні Фонду громадської думки, вище середньої частка таких думок у містах-мільйонниках, серед людей з вищою освітою і бідних. Найчастіше люди вважають, що через рік ситуація буде приблизно такою, як зараз, очікують посилення кризи дещо більше, ніж тих, хто вірить у зростання економіки. Споживча активність, що скоротилася на початку кризи, залишається досить низькою, але є і позитивні тренди – знизилася кількість людей, які скоротили витрати на освіту, на відпочинок і розваги.
Втім, економія на споживанні залишається головною формою адаптації: навіть у групі відносно добре забезпечених росіян до цієї тактики вдаються близько половини, в той час як у групі з низькими доходами – 85%. Багато людей запасаються продуктами, особливо малозабезпечені. У січні-вересні 2016 р. реальні грошові доходи населення знизилися на 5,3%, а реальний розмір призначених пенсій – на 3,6%.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас