Рада ухвалила законопроект про повернення коштів ошуканим вкладникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ухвалила законопроект про повернення коштів ошуканим вкладникам

Кредит&Депозит
4904
Верховна Рада прийняла законопроект, внесений Президентом Петром Порошенко, про повернення коштів ошуканим вкладникам.
За прийняття в цілому законопроекту №5390 проголосували 285 депутатів при мінімально необхідних 226.
Документом пропонується прирівняти до вкладу кошти, залучені від населення як позику або вклад до небанківської фінансової установи через повірений за відповідним договором банк.
Гарантуватися до відшкодування будуть кошти в тому випадку, якщо на день набрання чинності цим законом повірений банк був визнаний неплатоспроможним.
Як відомо, протягом 2014-2016 років співробітники банку “Михайлівський” укладали з клієнтами банку договори про залучення позики.
Ці позики вносилися на користь 2 фінансових компаній – ТОВ “Інвестиційно-розрахунковий центр” (ІРЦ) і ТОВ “Кредитно-інвестиційний центр” (КІЦ).
Після визнання банку “Михайлівський” неплатоспроможним Фонд гарантування відмовився гарантувати вклади 15 тис. осіб, які розміщували свої кошти таким чином.
Законопроект дозволить повернути ці кошти клієнтам банку, загальна сума яких становить близько 1,2 млрд гривень.
Законопроектом також передбачається доручити Фонду гарантування вкладів ретельно вивчити документи по кожній фізособі, яка прирівняна до вкладника, і не пізніше 20 робочих днів з дня набрання чинності цим законом почати виплату відшкодування коштів. Фонд гарантування вкладів наділяється правом представляти вимоги до небанківських фінустанов, які залучали кошти від населення.
Кошти, що стягуються з таких небанківських фінустанов, будуть включатися в ліквідаційну масу відповідного банку.
Законопроектом пропонується встановити для фінустанов заборону на залучення коштів населення з зобов’язанням щодо їх повернення, у тому числі шляхом отримання позики, в разі, якщо це прямо не передбачено законом про діяльність відповідної фінустанови.
Міжвідомча робоча група з розв’язання проблем вкладників банку “Михайлівський” розглядає 4 варіанти повернення коштів клієнтам.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас