Нацкомфінпослуг посилила правила купівлі фінустанов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацкомфінпослуг посилила правила купівлі фінустанов

Казна та Політика
291
З 11 листопада бажаючі купити або збільшити частку в фінансовій установі повинні будуть подавати в Нацкомфінпослуг розширений пакет документів, який підтвердить їхню платоспроможність і бездоганність ділової репутації.
Про це йдеться в розпорядженні Нацкомфінпослуг № 2290 «Про внесення змін до Порядку погодження набуття або збільшення істотної участі у фінансовій установі». Тобто нові правила поширюються лише на угоди з часткою понад 10% капіталу фінансової установи (кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, страхові компанії і так далі).
Покупці-юрособи повинні будуть розкрити свою структуру власності до кінцевого бенефіціара, графічно показати «ланцюг володіння істотною участю» та надати інформацію про осіб, через яких заявник опосередковано купує фінансову установу. У інвестора-фізособи грошей повинно бути не менше, ніж вартість купованих ним акцій.
Покупці, як фізособи, так і юрособи, тепер повинні мати бездоганну ділову репутацію. Вона буде вважатися небездоганною, якщо фізособі заборонено обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, якщо людина має непогашену чи не зняту судимість. До чорного списку також потраплять керівники, головні бухгалтери, члени наглядової ради і власники істотної участі в збанкрутілій фінансовій установі (в неї була введена тимчасова адміністрація, відкликана або анульована ліцензія на здійснення діяльності). Щоб підпасти під п’ятирічну заборону на купівлю фінустанови, інвестор мав бі обіймати зазначені посади понад шість місяців протягом року до виведення установи з ринку.
Репутація всієї юрособи стане небездоганною, навіть якщо вона не бездоганна лише у одного члена правління або наглядової ради цієї компанії. Не зможе купити фінустанову компанія зі списку санкцій України (заборона на 5 років), компанія, визнана судом винною в легалізації «брудних грошей» (на 10 років), а також юрособа з ознаками фіктивності.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас