Українці втрачають інтерес до валюти (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці втрачають інтерес до валюти (інфографіка)

Валюта
2464
Реальний попит на іноземну валюту в листопаді-грудні може скоротитися через збільшення витрат населення на послуги ЖКГ і стабілізацію курсу гривні. Таку думку висловив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
Високі тарифи з початком опалювального сезону «з’їдають» наявні ресурси у населення, які могли б бути спрямовані на купівлю іноземної валюти. Водночас, стабілізація курсу після отримання третього траншу кредиту МВФ і розміщення єврооблігацій під гарантії США сприяють зниженню спекулятивних і девальваційних настроїв у суспільстві. Згідно з даними Gfk Ukraine, індекс девальваційних настроїв у вересні досяг максимального з лютого 2016 року рівня – 161 пункт, і в жовтні-листопаді очікується його скорочення.
Крім того, в цей період попит знижується на тлі стабілізації ділової активності та скорочення імпортних операцій, в той час як в грудні збільшується пропозиція валюти напередодні новорічних і різдвяних свят. Також тиск на попит чинить зниження мобільності депозитного ресурсу через переведення більшої частини депозитів в строкові без можливості дострокового зняття. Таким чином, відсутня можливість мобілізації значного гривневого ресурсу для купівлі валюти в короткий термін.
«Попит на валюту може різко збільшиться тільки в разі соціально-політичної чи військової дестабілізації в країні, що супроводжується, зокрема, різким падінням пропозиції. При цьому, якщо потенціал зростання істотний, на купівлю валюти можуть бути спрямовані і позикові ресурси», – зазначає експерт.
Попит на іноземну валюту в жовтні 2016 року мінімально скоротився: населення через банки придбало валюти на 0,5% більше, ніж у вересні, тоді як продажі впали на 48,7%. У порівнянні із середньомісячними значеннями в 2015-2016 роках, населення продало валюти на 25% менше, а придбало на 18,6% більше.
Українці втрачають інтерес до валюти (інфографіка)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас