Борці з корупцією пояснили, як перевірять декларації топ-чиновників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борці з корупцією пояснили, як перевірять декларації топ-чиновників

Казна та Політика
494
У Нацагентстві з протидії корупції (НАПК) зайнялися перевіркою електронних декларацій чиновників і політиків. Там в першу чергу перевірять тих, хто не подав їх у встановлений термін, а також будуть перераховувати готівку і заново перевірять скритних родичів. Самі ж депутати почали вибілювати себе і свої декларації.
Перерахують готівку
За словами глави НАПК Наталії Корчак, черпати інформацію для ревізій будуть як з поданих декларацій, так і зі ЗМІ. Як підтвердили у відомстві, крім ручної перевірки та запитів у банки, кожну е-декларацію перевірить і автоматична система, яка за ідеєю повинна показати порушників.
Про деталі розповів заступник голови НАПК Руслан Радецький, правда, висунувши дивний ультиматум: його коментар російськомовній пресі з’явиться тільки українською мовою. «Є три види контролю — це своєчасність подання, правильність та повнота, логічність та арифметичність. Підставами для проведення повної перевірки можуть стати: декларація особи, яка займає відповідальне становище, посади з високим корупційним ризиком, якщо буде виявлена невідповідність за результатами логічного та арифметичного контролю (например, пересчет указанной наличности. — Ред.), якщо в декларації вказані поля, де член сім’ї не надав інформації — за ним так само буде призначено повну перевірку. Перевірку проводитимуть уповноважені місцевою владою особи на місцях».
Хто під ударом
Перші перевірки торкнулися квартир нардепів-єврооптимістів Світлани Заліщук та Сергія Лещенка. Правда, депутатську перевірку вже намагаються саботувати. Зокрема, їхній приятель Єгор Соболєв зареєстрував постанову про скасування депутатської робочої групи, яку мають створити для розслідування. Крім того, чиновникам вже з наступного року доведеться думати, як пояснювати походження своїх «золотих резервів».
Один із способів обілити себе перед людьми нещодавно показала нардеп від «Народного фронту» Вікторія Сюмар, поскаржившись на свою нелегку долю прямо в «Фейсбуці», де по пунктах декларації написала зворушливу сповідь. Згідно з декларацією за минулий рік, нардеп зберігає майже $87 тис. готівкою (близько 2,2 млн грн).
Експерти кажуть: подібний спосіб — лише один з багатьох і найбільш активно ним користуватимуться насамперед ті чиновники, які на слуху. «Для багатьох кандидатів-мажоритарників декларації особливої ролі не грають, тому їх мало хто з них буде пояснювати. Ті, хто раніше не створював собі позитивний образ, будуть лише відбиватися. Решта почнуть про це переживати тільки під час передвиборчої кампанії», — вважає політтехнолог Катерина Одарченко.
Нові декларації
Куди і як витратили свою готівку в цьому році, нардепам доведеться відзвітувати вже через пару-трійку місяців. Журналісти поцікавилися у заможних депутатів, що саме може з’явитися в оновлених деклараціях. Радикал Ігор Мосійчук розповів, що значну частину накопиченої готівки (згідно з декларацією, у нього зберігаються 780 тис. грн, $183 тис. і €145 тис.) він вже витратив.
«Я ніяких об’єктів нерухомості не купував. Єдиним, по суті, значущим рядком видатків у мене було лікування. Весілля я теж задекларую — ми його оплачували спільно з дружиною», — підтвердив нам Мосійчук.
А дружина нардепа від БПП Борислава Розенблата на задекларовані гроші (на двох у них $2 млн і €1,4 млн) відкрила новий бізнес. «Я ще нічого не купував — ні автомобілів, ні нерухомості, але ми думаємо над цим. Дружина на початку року відкрила нове підприємство і більшість грошей вже вклала в нього», — сказав Розенблат.
Глава Мінсоцполітики Андрій Рева, який задекларував всього 136 тис. грн готівки, пояснив, що в його декларації на наступний рік теж не буде величезних цифр або покупок. А про банкет у столичному готелі Нilton, на який нібито днями збиралися, міністр пояснив, що його проводили цілком за рахунок ОБСЄ.
Анастасія Кучкіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас