НБУ скаржиться, що ліквідатори "Фінанси та кредит", "Надра", Дельта Банку йому не платять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ скаржиться, що ліквідатори "Фінанси та кредит", "Надра", Дельта Банку йому не платять

Фондовий ринок
759
27 жовтня Господарський суд м. Києва порушив провадження у справі за позовом НБУ до ліквідатора банку «Фінанси та кредит» щодо зобов`язання перерахувати на користь позивача кошти, які надійшли від погашення позичальниками (фінансовими та майновими поручителями) заборгованості за заставленими кредитами [слід розуміти, вони виступали забезпеченням по рефінансуванню, яке НБУ видав для банку “Фінанси та кредит”, – ред.].
При цьому суд задовольнив клопотання НБУ про розгляд справи у закритому судовому засіданні (своє прохання Нацбанк мотивував тим, що інформація, яка міститься в позові та додатках до нього відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», є банківською таємницею).
29 вересня Окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив клопотання ліквідатора банку «Надра» та закрив провадження в справі за позовом НБУ до ліквідатора банку «Надра» та Фонду гарантування.
Нацбанк просив суд:
- визнати протиправною бездіяльність ліквідатора банку «Надра» в частині неперерахування коштів, отриманих від погашення заборгованості за кредитами банку, майнові права за якими передано в заставу НБУ, для позачергового задоволення вимог НБУ;
- зобов’язати ліквідатора банку «Надра» перерахувати кошти, обліковані на окремому аналітичному рахунку у банку «Надра» на користь НБУ, та в подальшому перераховувати такі кошти НБУ не пізніше наступного робочого дня їх отримання.
Водночас 18 серпня Госпсуд м. Києва порушив провадження у справі за позовом НБУ до ліквідатора «Дельта Банку». Нацбанк хоче в судовому порядку зобов’язати відповідача.
- обліковувати на окремому аналітичному рахунку усі кошти, що надійшли в рахунок заборгованості за кредитними договорами, майнові права за якими передано в заставу НБУ, для погашення заборгованості “Дельта Банку” перед НБУ за кредитними договорами та в подальшому обліковувати кошти на окремому аналітичному рахунку з моменту їх надходження;
- перерахувати усі кошти, що обліковані на окремому аналітичному рахунку, та в подальшому перераховувати такі кошти НБУ.
Суд також задовольнив клопотання НБУ про розгляд цієї справи в закритому режимі.
Крім того, 19 серпня Госпсуд м. Києва через несплату судового збору повернув для НБУ без розгляду іншу його позовну заяву до Фонду гарантування щодо того ж таки «Дельта Банку». У цьому випадку НБУ хотів зобов’язати Фонд повернути (цитата) «неправомірно отримані кошти у загальному розмірі 3 357 614 371,08 грн, сплачених на підставі меморіальних ордерів та платіжних доручень для подальшого включення до ліквідаційної маси та задоволення вимог кредиторів».
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас