У Києві в 2017 запустять механізм отримання грантів на енергозбереження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві в 2017 запустять механізм отримання грантів на енергозбереження

Казна та Політика
408
Найбільш ефективним механізмом реновації житлового фонду повинен стати механізм спільної участі у фінансуванні робіт власників багатоквартирних будинків, тобто його жителів, і держави. У столиці вже діє така модель для будинків ОСББ та ЖБК, а в наступному році аналогічний порядок запрацює і для будинків, де ОСББ ще не створено.
Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.
 Він зазначив, що в столиці зараз успішно діє грантова програма 70% на 30% для жителів будинків ОСББ та ЖБК. Місто оплачує 70% робіт, а жителі – 30%. В цьому році за такою програмою отримали гранти 62 будинки Києва. “Багато будинків вже вичерпали свій робочий ресурс: це характерно для 60% житла як у всій країні, так і в Києві.
Сьогодні в столиці близько 600 тисяч сімей проживають в будинках, які потребують глибинної термомодернізації, капітального ремонту, тобто вже сьогодні досить зношені. Для того, щоб провести ремонт в одному будинку, необхідно приблизно 3,5-5 мільйонів гривень. Це заміна інженерії, капітальний ремонт покрівлі, заміна вікон на енергозберігаючі, встановлення нових сучасних теплових пунктів. На вартість також впливає заміна ліфтів”, – зазначив Петро Пантелеєв.
За його словами, законодавчі зміни, які відбулися за останні два роки, диктують принципово новий підхід до питання капітальних ремонтів, участь в яких повинні брати і самі жителі. “Однак ми повинні, перш за все, враховувати фінансові можливості людей, особливо в умовах зростання тарифів на комунальні послуги, і пропонувати їм посильні умови співпраці.
Крім того, капітальний ремонт слід розглядати, перш за все, як термомодернізацію будинку, яка сприяє значній економії на “комуналці”. Тому вкладені в ремонт кошти люди повернуть в збережених кіловатах і гігакалоріях”, – пояснив заступник голови КМДА.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас