Новак: Для підвищення "мінімалки" будуть скорочувати бюджетників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новак: Для підвищення "мінімалки" будуть скорочувати бюджетників

Казна та Політика
1718
Для того, щоб впоратися з виплатами підвищеної мінімальної зарплати, уряду доведеться звільняти державних службовців.
Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив економіст Андрій Новак.
За його словами, тепер уряд має знайти в терміновому порядку ресурси для обіцяного підвищення “мінімалки”.
“Не можна в економіці так різко піднімати соціальні виплати. Коли в грудні, умовно кажучи, мінімальна зарплата становить 1500 гривень, а з січня – вже 3200 гривень. Соціальні виплати потрібно піднімати поступово. Але якщо прем’єр-міністр вже анонсував мінімальну заробітну плату на рівні 3200 гривень, то змушений буде шукати ресурси в бюджеті для того, щоб виконати цю обіцянку”, – сказав Новак.
Він також зазначив, що фінансувати збільшену зарплату Кабмін буде з трьох джерел – скорочення працівників державного сектору, інфляція, яка може перевищити 8%, збільшення державного боргу.
Економіст припустив, що бізнес, викручуючись із цієї ситуації, можливо, буде переводити працівників на півставки, з’явиться дуже багато нелегальних працівників.
Новак підкреслив, що в економіці не може виникнути такої ситуації, коли в одну мить зарплати зростуть у два рази.
“Такого швидкого підняття мінімальної зарплати приватний сектор економіки не потягне, тому підприємці шукатимуть методи, як обходити цю норму”, – додав він.
Нагадаємо, як заявляв прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, мінімальна зарплата в Україні у 2017 році зросте вдвічі – до 3200 грн. Прем’єр підкреслив, що така сума випливає з підрахунків по споживчому кошику.
У свою чергу президент України Петро Порошенко заявляв, що від підвищення мінімальної зарплати в Україні виграє Пенсійний фонд, накопичення якого збільшаться, що допоможе прискорити проведення пенсійної реформи.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас