Антон Козюра: Наскільки реальна націоналізація Приватбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антон Козюра: Наскільки реальна націоналізація Приватбанку

Фондовий ринок
2094
Розглядаючи будь-яке питання, що стосується Приватбанку, і його відносин з державою, варто розглядати його не тільки як питання відносин окремого банку з НБУ.
Варто враховувати і ту обставину, що Приватбанк є одним із системотворчих банків країни. А також те, що керівництво банку належить до фінансово-промислової групи, яка так чи інакше конкурує з групою президента.
Знаково, що питання про можливу націоналізацію стали активно порушувати тільки зараз, хоча питання до банку виникли далеко не вчора. Це, найімовірніше, зумовлено в першу чергу тим, що роль Приватбанку як системного банку або знижена, що ймовірніше, або нівельовано за рахунок зростання впливу інших банків.
Адже всього півтора роки тому саме статус системного банку дозволяв групі Приват диктувати умови більшості інших фінансово-промислових груп, в якості аргументу використовуючи можливість банкрутства Приватбанку, яке на той момент було здатне обвалити фінансову систему України, і не тільки України.
В першу чергу напрошується висновок про те, що зросла роль банків, афілійованих з конкуруючими фінансово-промисловими групами, однак навіть побіжний аналіз не дозволяє говорити про їх значне зростання.
Водночас досить серйозне зростання змогли продемонструвати банки, так чи інакше пов’язані з Російською Федерацією (в основному за рахунок своєчасної докапіталізації). І це незважаючи на досить складні умови.
Однак, жоден з російських банків на даному етапі не можна зіставляти за обсягами з Приватбанком, а скоріше можна говорити про зменшення його ролі за рахунок зростання ролі російських банків.
Резюмуючи, можна зробити висновок, що останнім часом фінансово-промислова група президента активно послаблює інші фінансово-промислові групи шляхом зіштовхування їх інтересів, а також використання адміністративного ресурсу.
При цьому, ця ФПГ прямо або опосередковано опирається на зростання впливу банків, пов’язаних з РФ.
Через це питання націоналізації Приватбанку, при збереженні сьогоднішнього курсу, стає лише питанням часу, проте швидше за все не найближчого.
Що стосується змін на банківському ринку, у разі реалізації такого сценарію, то найімовірніше особливо їх чекати не варто. У всякому разі, якщо процес націоналізації пройде без ексцесів.
Антон Козюра, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас