Бізнес-секрети: як в Україні торгують базами даних і держтаємницями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес-секрети: як в Україні торгують базами даних і держтаємницями

Кримінал
591
В Україні масово торгують базами даних і військовими секретами. Днями СБУ викрила чергового співробітника, який намагався продати інформацію, що становить державну таємницю. В цілому з червня минулого року тут звільнили 41 співробітника, в тому числі за продаж секретів країни. Як функціонує бізнес на таємниці в Україні?
ЧИМ ТОРГУЮТЬ
Як розповіли силовики, за останні два роки випадків торгівлі даними силовики виявили близько десятка замість одиниць, як раніше. Вони кажуть, що такий товар, як інформація, був популярний в усі часи, а починаючи з 2003-го такі продажі стали цілою індустрією. Саме тоді в незалежній Україні вперше розкрився факт продажу баз даних. Відтоді “бізнес” розвивався. Про це свідчить і кількість винесених вироків за збут даних обмеженого доступу (передбачає 2-5 років в’язниці) — починаючи з середини 2000-х років і по сьогодні Єдиний держреєстр судових рішень налічує вже близько 100 таких вердиктів. Потрібна інформація шахраям зараз для переоформлення майна жертв або продажу в основному військових секретів за кордон.
ЦІНИ
Останній випадок стався днями. В СБУ нам повідомили, що колегу затримали в момент продажу секретної інформації за 20,5 тис. грн. Якщо його провину доведуть, йому загрожує від 3 до 10 років в’язниці. До цього в СБУ додають, що це не єдиний випадок. Наприклад, після початку військового конфлікту зловили полковника, тепер уже екс-заступника начальника слідчого управління СБУ в Донецькій області, який підозрювався в передачі секретних даних “МДБДНР”.
Як виявилося, останній намагався придбати відомості про оперативну роботу облуправління СБУ, розслідувані кримінальні справи і дані про проукраїнськи налаштованих громадян Донбасу. У затриманих було вилучено $40 тис. — не виключено, що саме стільки коштувала ця інформація. Глава СБУ Василь Грицак після кількох таких випадків підкреслив, що боротьба і з продавцями і “перевертнями” — один з пріоритетів у роботі.
ХТО ТОРГУЄ
У середньому таємна інформація від силовиків і приватних компаній коштує близько 2-5 тис. грн, але часом ціна секретів може сягати мільйонів гривень. Фігурантами справ про продаж секретних та конфіденційних відомостей нерідко є поліцейські, банкіри, приватні детективи, бізнесмени (скуповують бази клієнтів), комп’ютерники.
Наприклад, в кінці минулого року був виявлений хакер, який підозрювався у зломі бази ДФС, де зберігалися дані про обсяги експорту-імпорту підприємств. Силовики кажуть, що беруть такий товар, як правило, конкуренти, бажаючи завоювати нові ринки збуту і пропонують винагороду в кілька тисяч. Втім, згідно з Держреєстром судових рішень, найдешевше за державні таємниці останнім просив один з поліцейських — він продав дані про шістьох власників авто і просив по 500 грн за кожного.
ЯК ЗАХИСТИТИСЯ
Експерти радять не лінуватися і перевіряти інформацію про себе в держреєстрах час від часу, а держорганам — не шкодувати грошей на хороших комп’ютерників.
Голова департаменту кіберполіції України Сергій Демедюк каже, що ресурси держструктур, реєстри захищені погано: “Через погане фінансування держоргани не мають грошей на кваліфіковані кадри — 80% сайтів майже не захищені. Часто затримані отримували бази від співробітників з безпеки за суми, що перевищують їхні зарплати. Спілкування відбувається на закритих форумах”.
Ігор Сєров
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас