Банки зменшили ризики в автокредитуванні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки зменшили ризики в автокредитуванні

Кредит&Депозит
641
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) домоглася внесення змін до порядку державної реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку транспортних засобів. Для банків це реальний механізм для повернення раніше виданих кредитів і збільшення обсягів автокредитування
Протягом трьох років НАБУ зверталася до Кабінету Міністрів України з пропозицією усунути прогалини в законодавстві України, які дозволяють позичальникам відчужувати заставне майно (транспортні засоби) без згоди заставодержателя. Нарешті наполегливі прохання банківської спільноти були почуті.
Зокрема, постановою КМУ від 05.10.2016 р. №687 внесено зміни до «Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів».
Порядок доповнено нормами, якими передбачено, що реєстрація транспортного засобу, щодо якого в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна є відомості про обмеження відчуження, проводиться за наявності письмової згоди обтяжувача (заставодержателя), крім випадків переходу права власності на транспортний засіб в порядку спадкування, правонаступництва або виділення частки в спільному майні. Зазначені зміни набули чинності 20 жовтня 2016 року.
Проблема полягала в тому, що раніше при здійсненні реєстрації/перереєстрації транспортних засобів ДАІ не зобов’язана була перевіряти наявність обтяжень, встановлених на користь банківських установ. Це призводило до того, що транспортні засоби, які виступали забезпеченням за кредитами, відчужувалися недобросовісними позичальниками без згоди банків-кредиторів. Наприклад, в діяльності банків виникали ситуації, коли позичальники продавали транспортні засоби, які перебували в заставі банку, через торгові біржі, відкриті при МРЕВ ДАІ УМВС.
Такий стан речей унеможливлював врегулювання проблемних кредитів за рахунок заставного майна. Банки формували додаткові резерви і збільшували витрати на ведення претензійної роботи, що спричиняло збільшення кредитних ризиків, збитків і скорочення прибутку. За відсутності гарантій захисту прав і законних інтересів кредиторів-інвесторів банківські установи не були зацікавлені в активному відновленні автокредитування.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас