Чого чекати від курсу цього тижня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого чекати від курсу цього тижня?

Валюта
3398
На тижні, що закінчився, гривня продовжила помірне зміцнення до долара, яке на різних сегментах валютного ринку склало від 0,1% до 0,7%. За тиждень офіційний курс долара США, встановлений НБУ, знизився з 25,70 грн до 25,53 грн, або на 0,7% (в прогнозі тижневої давності ми очікували зниження до 25,6 грн).
Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, знизився за цей же час з 25,66 грн до 25,50 грн, або на 0,6%. Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку знизилися за тиждень з 25,71/26,00 до 25,63/25,96. Таким чином, купівля знизилася на 0,3%, продаж – на 0,1%.
У четвер голова Національного банку Валерія Гонтарева повідомила, що НБУ перерахував перший транш прибутку за 2016 рік у державний бюджет. Йшлося про суму 10 млрд гривень з понад 38 млрд гривень, передбачених в цьому році.
«Вся сума буде перерахована кількома траншами, які узгоджені з Міністерством фінансів, щоб це не вплинуло на цінову стабільність в країні», – заявила Гонтарева.
У зв’язку з цим перерахуванням одразу поповзли чутки про швидку і неминучу девальвацію гривні і стрибок інфляції. Однак новина про цю операцію є абсолютно нейтральною для курсів валют, зазначає старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб.
“По суті, йдеться про переміщення грошей з однієї державної кишені в іншу, а не про емісію, створення «нових» грошей, які могли б чинити тиск на валютний ринок і цінову стабільність, – говорить експерт. – Найкраще підтвердження цього – жоден із сегментів валютного ринку не відреагував у четвер на цю новину зростанням курсу долара”.
На думку Іосуба, на середньострокову перспективу немає жодних причин для істотного ослаблення гривні, і навряд чи до кінця року вона виявиться значно слабшою, ніж зараз. Єдиний виняток – сценарій різкого зміцнення долара (через можливе зростання ставок) до всіх світових валют, яке не омине і гривню.
“За нашою оцінкою на цьому тижні гривня продовжить своє помірне зміцнення, а до його кінця офіційний курс долара, встановлений НБУ, може знизитися до 25,4 грн”, – зазначає він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас