Політика нульових ставок ЄЦБ б'є по німецьких вкладниках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політика нульових ставок ЄЦБ б'є по німецьких вкладниках

Кредит&Депозит
577
Політика нульових процентних ставок Європейського центрального банку (ЄЦБ) коштує німецьким вкладникам кількох мільярдів євро на рік, повідомляє видання Deutsche Welle з посиланням на агентство dpa. Розмір їхнього сукупного доходу за накопичувальними вкладами впав з €13,8 млрд у 2009-му до €4,4 млрд в 2015 році.
Разом з тим у великому виграші від монетарної політики ЄЦБ виявилися Німеччина і бюджети федеральних земель, у яких серйозно скоротилися витрати на обслуговування кредитів банкам. У 2015 році Німеччина заплатила за своїми позиками на €15 млн євро менше, ніж в 2009 році, свідчать дані німецького Мінфіну.
Про вигоду низьких процентних ставок для Німеччини свідчать і інші дані. У федеральних бюджетах з 2011 по 2015 рік на обслуговування кредитів було закладено €49 млрд євро. Насправді ж внаслідок зниження базової ставки ЄЦБ Німеччина заплатила менше половини цієї суми, пише dpa.
З кінця 2011 року ЄЦБ підтримував базову облікову ставку на рівні нижче одного відсотка річних, а в березні 2016 вперше опустив її до нуля. На думку представників банківських галузевих об’єднань Німеччини і окремих політиків, держава, яка отримує вигоду від такої політики ЄЦБ, має підтримати своїх вкладників.
На думку Георга Фареншона, який очолює Об’єднання німецьких ощадкас і розрахункових організацій, було б “більш ніж справедливо”, якби німецька влада повернула громадянам частину додаткових коштів, які опинилися в бюджеті внаслідок низьких ставок за кредитами.
“Ці гроші потрібно повернути людям”, – згоден міністр фінансів Баварії Маркус Зьодер. За його словами, “прийшов час для зниження податків”. Він додав, що Баварія збирається знизити земельні податки в цілому на €10 млрд для громадян із середніми і низькими доходами.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас