Лізинг і розстрочка від забудовника стали альтернативами іпотечним кредитам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лізинг і розстрочка від забудовника стали альтернативами іпотечним кредитам

Кредит&Депозит
866
Клієнти шукають альтернативу дорогим іпотечним кредитами, а банкіри і забудовники зі свого боку пропонують нові інструменти придбання нерухомості.
Незважаючи на фактичне заморожування іпотечного кредитування, ринок нерухомості продовжує зростати. «За нашими оцінками, в Україні продається житла на 1,2-2 млрд грн. Будується його дуже багато, тому ринок буде зростати», – впевнена член наглядової ради банку «Глобус» Олена Дмитрієва.
При цьому, за оцінками Олени Дмитрієвої, за кредитні кошти здійснюється менш ніж 1% угод. «Інвестування в іпотеку перетворилося на свого роду інструмент заощадження коштів: у населення практично немає альтернативних інструментів довгострокового інвестування», – вважає голова правління БТА Банку Валерій Прохоренко.
У такій ситуації і банкіри, і забудовники пропонують клієнтам альтернативне фінансування. Один з варіантів – фінансовий лізинг. «Право власності в таких угодах отримує банк, що є для нас плюсом. А клієнт досить вільно може вийти з цієї угоди. Це простий вихід без будь-яких судових розглядів. Банк може висувати більш лояльні вимоги до позичальників, оскільки ризики при такому фінансуванні знижуються. Тому банк може досить відчутно знизити процентну ставку», – розповів заступник голови ТАСкомбанку Олексій Беров.
Той факт, що майно перебуває у власності банку, дозволяє знизити майнові вимоги до покупця житла. Крім того, за словами голови правління Укрсоцбанку Тамари Савощенко, банкіри використовують фінансовий лізинг при реструктуризації іпотечних кредитів.
Свої інструменти є і у забудовників. Багато девелоперів дають розстрочку платежів на 1-2 роки, до здачі об’єкта в експлуатацію, а деякі – на термін до 10 років. «У компанії може бути і шість варіантів розстрочки: в доларі, в гривні, з подорожчанням і без, короткострокові і довгострокові», – перераховує заступник директора з маркетингу компанії «Міськжитлобуд» Ангеліна Деревльова.
Відсутність застави, страховки, вимоги мати підтвердження доходів – фактори, які роблять розстрочку фінансово більш вигідною, ніж іпотечний кредит. «Забудовникам не потрібно формувати резерви під кредити і визначати клас надійності позичальника, тому вони можуть пропонувати клієнтам більш вигідні умови», – вважає директор департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Орися Юзвишин. Але є і мінуси для споживачів: вони не можуть отримати право власності до виконання зобов’язань із розстрочки.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас