Білоруська влада шукає зарубіжних інвесторів для держбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруська влада шукає зарубіжних інвесторів для держбанків

Світ
209
Білоруська влада вирішила продати частину акцій в декількох великих державних банках країни. Відбувається це відповідно до розробленої Нацбанком стратегією розвитку фінансового ринку до 2020 року, яка передбачає зниження частки держави в банківській системі. На початок вересня 2016 року частка держави в статутному капіталі білоруських банків становила 80 відсотків.
З частиною своїх акцій уряд готовий розлучитися в “Бєлінвестбанку” (державі належать практично 100% акцій), “Банку Москва-Мінськ”, а також в найбільшому в країні “Бєларусбанку”.
Ще 30 вересня Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Національний банк Білорусі підписали меморандум про приватизацію “Банку Москва-Мінськ”. Створено також робочу групу з підготовки до продажу міноритарного пакету акцій “Бєларусбанку”, на чолі з міністром фінансів Володимиром Амаріним. Пропозиція з продажу має бути готова на 1 листопада 2017 року. Розмір пакета акцій становить 25 відсотків від статутного фонду, або 0,4 мільярда доларів. Чому держава вирішила піти на часткову приватизацію держбанків?
Потрібні гроші
Колишній прем’єр-міністра Білорусі і екс-глава державного “Бєлагропромбанку” Михайло Чигир вважає, що влада змушена йти на такий крок через гостру нестачу грошей в країні. “Іншого виходу у влади немає”, – зазначає співрозмовник.
З Чигирем погоджується старший аналітик брокерської компанії “Альпарі” Вадим Іосуб. За його словами, в ситуації зростання зовнішніх боргів гостро потрібні гроші, тому розглядаються будь-які можливості їх отримання. “Виручити за білоруські банки гроші зараз більш реалістично, ніж за промислові підприємства, більша частина яких знаходиться в жалюгідному становищі”, – констатує експерт.
Крім того, не виключає Вадим Іосуб, і до білоруської влади починає доходити, що державна власність, як правило, є неефективною, особливо коли йдеться про підприємства або банки. Тому вони наважуються на приватизацію хоча б частини держвласності.
Директор з досліджень Ліберального клубу Євген Прейгерман говорить про спробу залучити в країну інвестиції. “Особливо це важливо в контексті ЄБРР, оскільки цей банк прийняв рішення співпрацювати не тільки з приватними економічними суб’єктами, а й з державними”, – говорить економіст.
Меморандум підписаний, і якщо робота і далі буде вестися в такому ключі, то це може бути цікаво західним інвесторам, додає він. “Інша річ, що поки говорити про масову приватизацію в Білорусі не доводиться і ще довго не доведеться”, – упевнений Прейгерман.
Інвестиційний клімат не сприяє приватизації
Чи рзумні такі дії? Михайло Чигир так не вважає: “Це добре, коли іноземний банк приходить сам, створює, вкладає гроші, а от продавати те, що вже створено, це сумнівно”. Крім того, у екс-прем’єра також великі сумніви з приводу того, що знайдуться іноземні фінансові організації, готові придбати лише міноритарний пакет акцій білоруських держбанків.
Як вважає Вадим Іосуб, проблема – не в розмірі пакета акцій, а в загальному інвестиційному кліматі в Білорусі. Продаж може відбутися протягом двох – чотирьох років, і якщо на той час інвестиційний клімат буде поліпшуватися, то можна припустити, що інтерес виявлять якісь серйозні світові гравці.
Якщо інвестиційний клімат не зміниться в кращий бік, то найбільш ймовірними покупцями можуть бути лише російські банки, не виключає аналітик.
“В умовах, коли влада може втручатися в діяльність підприємств, вона знижує цінність будь-яких білоруських активів, в тому числі, банків”, – підкреслює економіст. В іншій більш сприятливій інвестиційній ситуації білоруські банки коштували б дорожче, впевнений він.
Артур Смирнов
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас