ProZorro для своїх. Як "відстрілюють" непотрібних гравців на тендерах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ProZorro для своїх. Як "відстрілюють" непотрібних гравців на тендерах

Казна та Політика
1351
На сайті держзакупівель ProZorro центральні апарати міністерств і відомств продовжують дивувати народ своїми потребами. Після закупівлі Нацбанком настільних ігор «Мафія» та «Щурячі перегони», збентежило Міністерство оборони, якому знадобилося музичних інструментів майже на мільйон.
Тим часом підприємці, які брали участь в тендерах, нарікають, що чиновники проводять їх не прозоро, лобіюючи своїх людей.
У лотах – послуги лазні
Журналісти переглянули сайт держзакупівель, в якому, крім очевидних витрат на ремонти приміщень, закупівлю продуктів і поставку комунальних послуг, прописані і невластиві для життєдіяльності відомств речі – музичні інструменти, банне приладдя (див. Інфографіку).
У прес-службі Нацбанку, наприклад, не змогли пояснити, навіщо їм знадобилися настільні ігри. Губляться в здогадах і банкіри.
«Дивний лот. Хоча раніше були випадки, коли закуповували навіть гідромасажні ванни», – розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.
Волонтер і нардеп Тетяна Ричкова необхідність придбання фортепіано і валторни для Міноборони пояснила наповненням військового оркестру. «Такі існують при кожній бригаді і у багатьох з них інструменти залишилися ще з радянських часів. Оскільки багато з них приїжджають в зону АТО, то оновлення необхідно для підтримки духу бійців», – сказала Ричкова. А з приводу витрат на лазні пояснила: «Солдати повинні дотримуватися гігієни».
ProZorro для своїх. Як "відстрілюють" непотрібних гравців на тендерах
Проводять “своїх”
Тим часом підприємці скаржаться, що начебто прозора і сучасна система закупівель ProZorro насправді мало що змінила: «небажаних» учасників або не допускають, або не дають виграти, придумуючи всілякі відмовки.
«Я зібрав всі довідки, заявку прийняли і схвалили, а потім передумали підписувати договір», – скаржиться нам анонімно один з постачальників продуктів з Харкова.
Народні активісти, які відстежують перебіг держзакупівель, теж кажуть про непрозорість проведення тендерів. «Наприклад, тендер скасовують без явних на те причин – проходить торг між кількома учасниками, а потім просто не укладаються договори і торги скасовують, оскільки замовник нібито змінив умови угоди, – говорить активіст ініціативної групи «Разом!» Петро Андрющенко. – За фактом виходить так, що постачальника просять надати додаткові довідки, знизити суму замовлення та інше. Причому найчастіше це роблять тоді, коли перемагає «не той» учасник. У наступних торгах можуть навмисне встановлювати такі умови, щоб у тендері свідомо перемогла потрібна людина».
За словами Андрющенка, постійна участь в тендерах вимагає певного фінансового ресурсу, а у малого і середнього бізнесу його немає, тому таким шляхом підприємців часто і видавлюють. «Тільки подача скарг в АМКУ, який розглядає їх по ProZorro, коштує 5 тис. грн. Якщо підприємство дискваліфікують з торгів, то таких скарг може бути 2-3 і більше. Плюс як гарантію деякі підприємства просять внести заставу, яку компанії згодом можуть повертати собі кілька місяців», – говорить він.
Сума застави для участі в тендері «тягне» від 17 до 1700 грн, а в деяких випадках замовник вимагає банківську гарантію (розмір визначають на око). Джерело в середовищі підприємців каже, що попри відкритість системи ProZorro, відкати за участь нікуди не поділися, адже до потрапляння в систему заявки відбирають вручну в тендерному комітеті: «Перш ніж брати участь в тендері, багато компаній платять замовнику через певних осіб, близьких до тендерного комітету, відсоток від угоди для «випадкового» виграшу. Залежно від важливості тендера, змінюється і вартість: рядовий тендер – 10%, оборонний – відразу 75%, бо в результаті сума угоди може зрости втричі. Чужих до тендерів не пускають, а замовники відмовляються від договорів, знаючи, що їм нічого не загрожує».
У самій системі підтасовування результатів торгів називають маячнею. «Ми не можемо контролювати кожну людину в тендерному комітеті. Потрібна система, в якій буде видно всі порушення і в якій буде зручно перевіряти всі порушення, а після і застосовувати санкції до чиновників. Всі довідки для всіх однакові, а заявити ціну вище заявленої постачальник не може. Зрозуміти те, що вимоги виписані під одного постачальника, може тільки його конкурент», – каже координатор системи ProZorro Христина Гуцалова.
Анастасія Кучкіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас